Csúcsot döntött a BUX

Tegnap átlépte a BUX a 22 ezer pontos határt, de zárásra némileg korrigált, és végül 21 851,13 ponton fejezte be a kereskedést, ami 278,24 pontos javulásnak felelt meg. Az újabb történelmi csúcsot döntő indexre nagy hatással volt a Mol árfolyamának száguldása, az olajipari papírok mellett a Richter kurzusa is nőtt.

2005. 09. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kisebb csökkenési hullámtól eltekintve szinte tartósnak mondható javulást jelzett a BUX a tegnapi kereskedés folyamán.
Az index délután 22 140 pontra emelkedett, majd korrigált, és végül – 278,24 ponttal előző szintje felett – 21 851,13 ponton lépett a partvonalon túlra. A rekordot jelentő záráskori szint ugyancsak rekordnak nevezhető, 35,70 milliárd forintos forgalommal párosult. Meglepetésre a vezető részvények sorában nem alakult ki határozott trend. A Mol és a Richter drágult, a Magyar Telekom (MTelekom) és az OTP ára viszont gyengült. Az olajipari papírokra nagy hatást gyakorolt a nyersolaj árának további drágulása, valamint az az alábbi cikkünkben részletezett bejelentés, hogy Kazahsztánban a Mol konzorciuma gázt és olajat talált. A Mol ára a tegnapi kereskedés során 21 milliárd forintos forgalom mellett – az elemzői várakozások ellenére – 22 795 pontra emelkedett, ami 1065 forintos drágulásnak felelt meg. A gyógyszergyári szektorból a Richter 590 forinttal, az Egis 250 forinttal javult. Öt forintot veszített értékéből a napközben drágulást felmutató MTelekom, az OTP pedig 90 forinttal lett olcsóbb.
A legnagyobb magyar pénzintézetről tegnap olyan információk jelentek meg, hogy az OTP Bank már több hónapja tárgyalásokat folytat a horvát Kredit banka megvásárlásáról. A bank 57 százalékos tulajdonosa, az Agrokor élelmiszer-ipari vállalat a múltban többször is jelét adta már eladási szándékának – írja a Vecernji list című zágrábi napilap. Az OTP Bank az idei év elején vásárolta meg a horvát Nova banka pénzintézetet, amely hamarosan az OTP banka Hrvatska nevet viseli majd. A lap szerint az OTP Bank tízszázalékos piaci részesedés megszerzésére törekszik Horvátországban. A Kredit banka az idei első fél évben 5,7 millió kuna (763 615 euró) adózott eredményt ért el, mintegy 1,6 millió kunával kevesebbet, mint egy évvel korábban – írta az MTI–Eco.
Drágulással fejezték be az európai piacok is a kereskedést. A DAX 0,04 százalékot, az FTSE 0,64 százalékot erősödött. A tengerentúlon viszont nyitáskor nem alakult ki túl kedvező hangulat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.