A tavalyi termésrekord után idén lényegesen kevesebb hagyma termett Makón és térségében. A termelők elkeseredését csak fokozza, hogy a hungarikumnak számító konyhakerti növény eladási ára nem az elvárásaik szerint alakul. Ez a hangulat nyomta rá bélyegét a tegnap kezdődött XV. Makói nemzetközi hagymafesztiválra.
A termelők csak részben értenek egyet Máhr Andrásnak, az agrártárca helyettes államtitkárának azzal az ünnepi beszédében hangoztatott véleményével, hogy a hagymatermelőknek is téeszekbe kellene tömörülniük, mert így kerülhetnek jobb pozícióba a piacon. Elképzelhetőnek tartják, hogy úgy valóban kedvezőbb árakat harcolhatnának ki a multinacionális cégekkel folytatott alkutárgyalásokon, de számos gondjukat ez nem oldaná meg. Az idei alacsony terméshozam a nyáron bekövetkezett rendkívül csapadékos időjárással magyarázható. A belvíz megint elöntötte termőföldjeiket, s odaveszett a hagyma jelentős része. Többször fordultak már az illetékesekhez, hogy oldják meg a lecsapolást, ám kérésüket, pénzhiányra hivatkozva, mindig elutasították. A hagymások azt is kifogásolták, hogy nem részesülnek olyan támogatásokban, mint az unióhoz korábban csatlakozott országokban élő versenytársaik.
Nálunk a vöröshagyma előállítási költsége kilogrammonként 4 euróba kerül – mondta Joó Sándor hagymaszakértő –, ugyanakkor két nagy vetélytársunknál, Kínában és Egyiptomban mindössze 2 euró. Így nagyon nehéz versenyezni, mert hazánkban egyre inkább csökken a vásárlóerő.
Max Verstappen: Jövőre szeretnék versenyezni a Forma–1-en kívül
