Hajrázott a Mol

Napközben átlépte a BUX a 23 ezer pontos küszöböt, de zárásra visszakorrigált, ennek ellenére az index 234,87 ponttal elemelkedve előző történelmi csúcsától újabb rekordszinten állapodott meg. Elemzők ugyan nem jósoltak gyengülést, de a tegnap bekövetkezett újabb drágulási hullámot nem várták, inkább iránytalan kereskedésről szóltak az elemzések. A nap nyertese a Mol lett 2,6 százalékos drágulásával, és a Magyar Telekom kivételével a többi vezető részvény is jól hajrázott.

2005. 09. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcsot döntött tegnap is a BUX, ugyan ez nem meglepő, de ha azt vesszük figyelembe, hogy pénteken is jócskán megugrott a magyar indikátor, és az elemzők sem vártak akkora emelkedést, mint ami tegnap zajlott, akkor el kell gondolkodni az eseményeken. A szakértők már minden oldalról megvizsgálták az eseményeket, és nem jutottak dűlőre, tegnap azzal magyarázták az index emelkedését, hogy a Mol indult a Tüpras török nemzeti olajtársaság privatizációs licitjén. Ugyan a Mol a nyilvános aukció közepéig jutott, majd kiesett, de ez nem érdekelte a pesti tőzsdén jelen lévő befektetőket. A Mol részvényei 6,05 milliárd forintos forgalom mellett végül 2,6 százalékkal drágultak.
A már nyitáskor javuló trendet mutató BUX előbb 23 020 pontra emelkedett, majd a déli harangszóig tovább erősödött, napi csúcsát 23 156 ponton érte el, ahonnan egy lépcsőben gyengült viszsza. A délutáni korrekció nem volt túl vészes, de az index 23 ezer pont alá csúszott, és végül 22 910 ponton zárt. A 17,4 milliárd forintos forgalomból a már említett Mol vette ki a legnagyobb részt, ezt követte a 0,1 százalékkal dráguló OTP 5,1 milliárd forinttal és a Richter 3,065 milliárd forinttal. A kis forgalmú papírok közül az FHB 25, az Egis 60, a BorsodChem öt forinttal javult. Lefelé mozgott az Antenna Hungária, a Magyar Telekom és a Rába kurzusa. A bankközi devizapiacon a forint minimális gyengülést mutatott az euróval szemben, az uniós fizetőeszköz közel 0,30 forinttal drágult.
A nemzetközi tőkepiacokon is javuló trend alakult ki, ugyan Frankfurtban gyengült a DAX, de a japán Nikkei és a londoni FTSE emelkedése meghatározta a befektetők kedvét.

Indul a SkyEurope kibocsátása. A varsói és a bécsi tőzsdére történő kettős bevezetést kérelmezi a SkyEurope, a közép-európai régió egyik vezető diszkont-légitársasága megjelentette kibocsátási tájékoztatóját – írta a porfolio. hu. A társaság összesen 12,98 millió részvényt bocsátana ki: a jelenlegi tulajdonosok 1,8 millió, jelenleg a kezükben lévő részvényt plusz opció révén további 1,18 millió részvényt ajánlanak fel értékesítésre, ezen felül tízmillió újonnan kibocsátott részvény alkotja a teljes tőzsdére bevezetett mennyiséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.