Keserédesen indul az idei cukorszezon

2005. 09. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Begyújtották a mészkemencéket a Magyar Cukoripar Rt. kaposvári és petőházi gyárában. A három hónapos kampány során a két gyárban együttesen 170 ezer tonna cukrot gyártanak. Hájos László termelési igazgató lapunk kérdésére kifejtette: az új uniós cukorrezsim a jelenlegi 16-17 millió tonnáról viszszafogná 12 millió tonnára az EU cukortermelését. Mivel ez együtt jár a fogyasztói árak 25-30 százalékos csökkenésével, a répatermelés és a cukorgyártás nyeresége is kisebb lesz. Csak a legjobb termelők és gyártók maradnak meg. Kaposvár kedvező helyzetben van, mi megmaradunk – mondta határozottan az igazgató. Ami pedig a cukorrépa-termelés somogyi helyzetét illeti, 1990-ben ötezer hektáron termett az édesítőszer alapanyaga, idén viszont már csak 722 hektárról takarítják be a termést. Szinte biztos, hogy az EU-s cukorrezsim nyomán a Dél-Dunántúlon is tovább zsugorodik a cukorrépa vetésterülete. A termelők attól tartanak: az unió könyörtelenül véget vet az „édes életnek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.