Kormánypárti részjelentés készült

Az Orbán-bizottság kormánypárti többsége újabb, a Tokaj-ügyekkel kapcsolatos részjelentést fogadott el, amely Lévai Anikó, Orbán Viktor egykori kormányfő feleségének földtulajdonszerzésével és az állami támogatásokkal foglalkozott.

2005. 09. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán-bizottság egy hét után folytatta munkáját, ezúttal a Szabó Zoltán, a bizottság szocialista tagja által készített részjelentés-tervezetet vitatta meg, és fogadta el. Vadai Ágnes, az Orbán-bizottság elnöke az ülés kezdetén a következő gondolattal indította útjára a munkát: – Nem lehet nem észrevenni, hogy van állami szerepvállalás az Orbán család meggazdagodásában.
A Szabó Zoltán által készített, és ismertetett tervezetből az derül ki, hogy Lévai Anikó 1997 és 2001 között összesen 80,5 ezer négyzetméter termőföldet és 2478 négyzetméter belterületi földet vásárolt 1,6 millió forintért. A tervezet szerint az ingatlanvásárlás mélyen a piaci ár alatt történt, különösen kirívónak találta, hogy Sárazsadány önkormányzata több mint 50 ezer négyzetméter zártkertet kétforintos, a belterületi földet pedig 44 forintos négyzetméterenkénti áron adta el Lévai Anikónak. A bizottság döntött arról, hogy kérdést intéznek Palcsó Mihályhoz, Sárazsadány polgármesteréhez, hogy mi indokolta az alacsony vételárat, valamint független értékbecslővel felbecsültetik a szóban forgó ingatlan értékét. Emellett levelet írnak az illetékes illetékhivatalhoz is, amelyben arra keresik a választ, hogy hogyan alakultak a földárak 1997 és 2005 között, valamint Herényi Károly kérésére arra is választ várnak, hogy Lévai Anikó földtulajdonszerzésekor miért hagyták jóvá a kétforintos négyzetméterenkénti vételárat, ha az kirívóan alacsony volt.
A tervezet következő pontja szerint a kft. megalakulása után két nappal folyamodott állami támogatáshoz, de a pályázathoz csatolandó hatósági hozzájárulásokat már megalakulása előtt megkapta. Az ülésen ezen a ponton Török Zsolt, a bizottság szocialista tagja azt mondta: nyilvánvaló, hogy törvénysértés valósult meg. Herényi Károly arra figyelmeztette képviselőtársát, hogy ők nem jogérvényesítők, hanem jogalkotók, a törvénysértés megállapítása a bíróság feladata. A bizottság megegyezett abban, hogy felkérnek egy jogászt, hogy vizsgálja ki, történt-e törvénysértés, és azt, hogy jogosulatlannak minősül-e a kft. támogatása.
A részjelentés-tervezet záró részében azt kifogásolja, hogy bár Lévai Anikó a földbirtok jelentős részét haszonbérletbe adta a kft.-nek, de az erről szóló szerződést a bizottság még nem ismerhette meg, valamint annak az illetékes földhivatalban nincs nyoma.
A bizottság végül a részjelentés-tervezetet öt igen szavazattal elfogadta azzal kitétettel, hogy a kérdéses pontokat a jövőben tisztázni kell.
Az MDF-s Herényi Károly arra való hivatkozással, hogy több kérdés még tisztázásra vár, nem vett részt a szavazásban.



Fidesz: lejáratás forgatókönyv szerint. Répássy Róbert fideszes képviselő az MTI-nek tegnap azt mondta: előre megírt forgatókönyv szerint zajlik a szocialisták lejárató kampánya, ennek a színjátéknak egy újabb felvonását adták elő tegnap az MSZP képviselői Vadai Ágnes vezetésével. Egyetlen vezérlőelvük van: mindegy, hogy nem igaz, csak beszéljenek róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.