Becslések szerint a nyers fűszerpaprika mennyisége idén 40-45 ezer tonna lesz, amiből hétezer tonna őrlemény készülhet. Az érés a csapadékos augusztusi időjárás miatt háromhetes késésben van. Az igazi szüret talán e hét végén elkezdődik, két hét múlva pedig már gőzerővel folyik – nyilatkozta lapunknak Katona Antal, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács titkára.
Az idén a tavalyinál nagyobb területen – mintegy 4500 hektáron – öt-hatezer család foglalkozik fűszerpaprika-termesztéssel. A várható mennyiség is meghaladja a múlt évit, de a szakemberek júniusban még rekordtermésben reménykedtek. Várakozásaikat az időjárás húzta keresztül. A terméktanács titkára szerint a szakma már csak közepes termésminőséggel számol. A felvásárlási árakról a terméktanács legutóbbi ülésén nem határozott meg kötött felvásárlási árat, így a cégek a szerződésekben foglaltak szerint fizetnek.
– Sajnos a tavalyi botrány nem használt az ágazatnak. Három esztendő is eltelik, mire kiheverjük. A hatás érezhető exportpiacainkon, ahol visszaesés tapasztalható. Ennek ellenére az importpaprika folyamatosan érkezik hazánkba. A behozatal kétharmad részét nem tudjuk ellenőrizni, mert közvetlenül az ipari felhasználók – például húsüzemek, konzervgyárak – hozzák be a szállítmányokat. Ezt onnét tudjuk, hogy a feldolgozók érezhetően kevesebb hazai fűszerpaprikát használnak fel – mondta Katona Antal. A szakember elmondta még, hogy az egy főre jutó hazai fűszerpaprika-fogyasztás fél kilogramm, azaz összesen évi ötezer tonna, de ebből a mennyiségből 1000-1500 tonna a feketegazdaságból származik.
Magyar zászlók tengerében csaptak össze a klub-vb meglepetéscsapatai az elődöntőért
