Szombattól alkalmazható a vendéglátó-ipari egységekben a felszolgálási vagy szervizdíj. Az önkéntesen választható, maximum 15 százalékos díjat október 1-jétől kizárólag hagyományos üzemeltetésű vendéglátó-ipari egységek számolhatják fel, azaz gyors- és önkiszolgáló éttermek nem.
A törvény értelmében az áfával csökkentett felszolgálási díj 81 százaléka nyugdíjalapot képez, amely után a munkáltató – a nyugdíjjárulékot is magában foglaló – nyugdíjbiztosítási járulékot fizet. Az pedig a napokban dől el, hogy az adóváltozások után, 2006-tól milyen áfatartalma lesz a felszolgálási díjnak.
A felszolgálási díj fennmaradó részét a munkáltató a vendéglátásban közvetlenül az üzletben közreműködő munkavállalóknak fizeti ki havonta, ő maga nem kaphat ebből a jövedelemből. Hogy ki részesül a felszolgálási díjból – csak a pincér, a pultos vagy a szakács is – és milyen mértékben, azt külön megállapodásban írásban kell a munkáltatónak a munkavállalói érdekképviselettel vagy a munkavállalókkal egyeztetnie.
Turisztikai világnap. Ma van a turizmus világnapja, amit világszerte megünnepel az idegenforgalmi szakma. Ennek alkalmából itthon a Magyar Turizmus Rt. és a BKV Rt. vezérigazgatója együttműködési megállapodást ír alá a jegyellenőrök turisztikai felkészítő programjáról. Erre azért van szükség, mert egy felmérés szerint a külföldi turisták legtöbbször a magyar jegyellenőrök munkájával kapcsolatban emelnek panaszt. A turizmus jelenleg mintegy 8-9 százalékkal járul hozzá a bruttó hazai termékhez. A magyar idegenforgalom bevételeinek növelésében nagy szerepe lehet annak, hogy hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik termál- és gyógyvízellátottság tekintetében, az ezret is meghaladja a 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vizet, többnyire gyógyvizet adó kutak száma.