Történelmi csúcs

Drágulással zárt a hét utolsó kereskedési napján a Budapesti Értéktőzsde, a BUX történelmének legmagasabb szintjén fejezte be a kereskedést. Az indexet a vezető részvények, azon belül is a Mol és az OTP ára húzta fel. Erősödött a Magyar Telekom és a Richter is, sőt az FHB szintén komoly javulást produkált.

2005. 09. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem látott szintre emelkedett tegnap a BUX árfolyama, a magyar tőzsdemutató 26,73 milliárd forintos forgalom mellett történelmi 22 675,67 ponton zárt. A felfutást az elemzők egyértelműen nem tudták megmagyarázni, csak annyit lehet tudni, hogy a tőkepiacot nem felejtették el a befektetők, csupán nagy a bizonytalanság. A legtöbb elemző a befektetési alapok újabb „inváziójával” magyarázta a tegnapi drágulási hullámot. Az alapok felélénkülő újbóli invesztori tevékenysége a tőzsdére, a BUX-ra öngerjesztő hatással van, így tegnap is a nagyobb befektetőket követő spekulánsok okozták az index röptét.
A BUX 3,33 százalékos felfutását a vezető részvények, azok közül is a Mol és az OTP drágulása segítette. Az OTP és a Richter is történelmi csúcsot döntött, a banki papírok 302 forinttal drágultak, a gyógyszergyártó részvényei 1025 forinttal értékelődtek fel.
Az OTP-ről több információ is megjelent, ilyen volt az a hír, hogy a romániai CEC pénzintézet privatizációjának következő fordulójába bejutott a magyar bank. A napi.hu információi szerint az OTP mellett az Erste és a Raiffeisen, valamint további 4 társaság is licitálhat a román bankpiac 5,6 százalékát uraló pénzintézet legalább 50 százalék +1 részvény, legfeljebb 75 százalék nagyságú részvénypakettjére. Másik információ az volt, hogy az OTP Bank tárgyalásokat folytat arról, hogy romániai leánybankjával, az OTP Romaniával és az MKB-vel konzorciumban 85 millió eurós hitelt nyújt a kolozsvári Polus Center felépítéséhez – jelentette csütörtökön a Ziarul Financiar című lapra hivatkozva az MTI–Eco.
A tegnapi kereskedés során a Mol kurzusa 900 forinttal nőtt, az olajipari cég részvényeit a Merrill Lynch tartásra minősítette és egyúttal azokra 21 180 forintos árat határozott meg. Egyes információk szerint a Mol által részben tulajdonolt horvát INA üzemanyagár-emelési próbálkozásaiba Zágráb bele akar szólni, ezt később a Mol cáfolta. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben gyengült, tegnap a BÉT zárásakor az eurót csütörtöki áránál 0,50 forinttal erősebben adták-vették.
A nemzetközi tőkepiacokon is határozott növekedések jelentkeztek, a tokiói Nikkei 225 index négyéves magasságba ugrott tegnap azzal, hogy 1,26 százalékot javult.

Leépít a HP. Szakszervezeti források szerint az amerikai Hewlett Packard (HP) informatikai óriás hatezer munkahelyét készül felszámolni Európában, a kontinensünkön kívül nyolc és fél ezer emberétől válna meg – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.