A csombortól a zsályáig

Muray Gábor
2005. 10. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öröm ért: bár hónapok óta nem volt alkalmam visszamenni a Székelyföldre, eredeti székely fogásokat kóstolhattam Pesten. Szovátai szakácsok vendégeskednek ugyanis vasárnapig a Bagolyvár étteremben.
– Alig tudunk már valamit nagyszüleink étkezési hagyományairól, hát őrizzük meg azt a keveset; őrizzük meg a gyökereinket – mondja a Bagolyvár háziasszonya, Sándor Zsuzsanna. Az étteremvezető saját bevallása szerint mindig ügyel arra, hogy a húslevest úgy készítse, a főzeléket úgy főzze, ahogy édesanyjától tanulta. „Még ma is megkérdezem édesanyámtól: mit is ettünk pünkösdkor, s tényleg, édesanyám búcsúkor mindig rétest nyújtott” – emlékezik.
Harmadszor kérek a tejfölös áfonyalekvárral kísért túrós puliszkagombócból. A sóvidéki szakácsok szerény mosollyal fogadják, amikor az egészen különleges édességről áradozok. Hát még a tárkonyos csorbaleves! Vagy a puliszkalisztbe forgatott, fokhagymás pisztrángfilé! Sándor Zsuzsanna maga is meghatódott, amikor a székely vendégek – Bodoni Judit és Jeremiás István, a Hotel Szováta konyhamesterei – főztjét először kóstolhatta. – Az erdélyi konyha fűszerezése egyszerűen csodálatos. Mindegyik fogásnak megvan a saját, jellegzetes ízesítése: használják a csombort, a zsályát, a lestyánt, a kakukkfüvet, és a hagymát másképp pirítják le. El vagyok ragadtatva – mosolyog. A hazai ételkultúra és a fűszerezés háttérbe szorulását mi sem jellemzi jobban, mint hogy komoly nehézséget okozott az Erdélyben mindennapos fűszerek beszerzése: volt, amit hiába rendeltek meg, nem tudtak beszerezni, és akadt, amit csak a Gundel mesterszakácsa, Kalla Kálmán fűszereskertjében találtak meg.
Kérdésemre, hogy ki tartja ma életben a tájkonyhát, Sándor Zsuzsanna azt mondja, a feladat nem csak a vendéglátóké. „Amikor egy dán újságíró megkérdezte tőlem, hogy a gyerekek elfogadják-e a tájkonyhát: azt mondtam, a gyermek, aki vasárnaponként a szüleivel hozzánk jár, már nem kér ketchupot, sőt hasábburgonyát sem, hanem tudja: a sült hús a házi kompóttal a legjobb.” És igaza van: ha nem figyelünk a családi szokások továbbörökítésére, mi lesz a következő nemzedék ízlésvilágával?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.