Öröm ért: bár hónapok óta nem volt alkalmam visszamenni a Székelyföldre, eredeti székely fogásokat kóstolhattam Pesten. Szovátai szakácsok vendégeskednek ugyanis vasárnapig a Bagolyvár étteremben.
– Alig tudunk már valamit nagyszüleink étkezési hagyományairól, hát őrizzük meg azt a keveset; őrizzük meg a gyökereinket – mondja a Bagolyvár háziasszonya, Sándor Zsuzsanna. Az étteremvezető saját bevallása szerint mindig ügyel arra, hogy a húslevest úgy készítse, a főzeléket úgy főzze, ahogy édesanyjától tanulta. „Még ma is megkérdezem édesanyámtól: mit is ettünk pünkösdkor, s tényleg, édesanyám búcsúkor mindig rétest nyújtott” – emlékezik.
Harmadszor kérek a tejfölös áfonyalekvárral kísért túrós puliszkagombócból. A sóvidéki szakácsok szerény mosollyal fogadják, amikor az egészen különleges édességről áradozok. Hát még a tárkonyos csorbaleves! Vagy a puliszkalisztbe forgatott, fokhagymás pisztrángfilé! Sándor Zsuzsanna maga is meghatódott, amikor a székely vendégek – Bodoni Judit és Jeremiás István, a Hotel Szováta konyhamesterei – főztjét először kóstolhatta. – Az erdélyi konyha fűszerezése egyszerűen csodálatos. Mindegyik fogásnak megvan a saját, jellegzetes ízesítése: használják a csombort, a zsályát, a lestyánt, a kakukkfüvet, és a hagymát másképp pirítják le. El vagyok ragadtatva – mosolyog. A hazai ételkultúra és a fűszerezés háttérbe szorulását mi sem jellemzi jobban, mint hogy komoly nehézséget okozott az Erdélyben mindennapos fűszerek beszerzése: volt, amit hiába rendeltek meg, nem tudtak beszerezni, és akadt, amit csak a Gundel mesterszakácsa, Kalla Kálmán fűszereskertjében találtak meg.
Kérdésemre, hogy ki tartja ma életben a tájkonyhát, Sándor Zsuzsanna azt mondja, a feladat nem csak a vendéglátóké. „Amikor egy dán újságíró megkérdezte tőlem, hogy a gyerekek elfogadják-e a tájkonyhát: azt mondtam, a gyermek, aki vasárnaponként a szüleivel hozzánk jár, már nem kér ketchupot, sőt hasábburgonyát sem, hanem tudja: a sült hús a házi kompóttal a legjobb.” És igaza van: ha nem figyelünk a családi szokások továbbörökítésére, mi lesz a következő nemzedék ízlésvilágával?

Fiktívszámla-gyárat számolt fel a NAV