Eladnák az üdülőket

2005. 10. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Privatizálni kell minél hamarabb a politikusok üdültetését szolgáló kormányüdülőket – szögezte le Csőzik László, az Új Generáció elnöke. Az SZDSZ ifjúsági tagozatának vezetője hozzátette: amikor a költségek leépítése van napirenden, akkor az államnak saját magán kell megkezdeni a spórolást. – Hozzá kell nyúlni a szent tehenekhez, ami szimbolikus tett – érvelt Csőzik. A kormányzati üdülők eladása egyrészt növelné a költségvetés bevételeit, másrészt csökkentené a kiadásokat, mert az ingatlanok fenntartása sokba kerül – érvelt a politikus, aki reméli, hogy mind az anyapárt, mind az MSZP megértő lesz, és nem lesz koalíciós konfliktus a kezdeményezésük miatt. A liberális politikus bízik benne, hogy ha a javaslat a parlament elé kerül, akkor az ellenzék támogatására is számíthatnak.
Nyakó István, az MSZP szóvivője elmondta: a kérdés egyelőre a liberálisok belügye, érdemben akkor tudnak reagálni, ha az SZDSZ a javaslatot a parlament elé terjeszti.
Szijjártó Péter (Fidesz) elmondta, hogy ha valaki javaslatot készít, akkor jó lenne, ha előre konkretizálná, mely ingatlanokról van szó. – Pontosan az ilyen megalapozatlan javaslatoknak lesz az az eredménye, hogy Gyurcsány Ferenc egyik cégéhez hasonlóan az állam visszabérli az ingatlant a tulajdonostól – nyilatkozta Szijjártó Péter. Hozzátette: őszintén reméli, hogy ha a kormányüdülők privatizációjára sor kerül, akkor nem bőven áron aluli, vitatott jogi és gazdasági körülmények közötti, kormánypárti haverokat előnyökhöz juttató, lízingkonstrukciós szerződésekről lesz szó.
Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc cége 1994-ben szerezte meg a balatonőszödi kormányüdülő egyik villáját. Az eljárás ellenzék által sokat kifogásolt módja az volt, hogy a társaság előbb kedvező áron lízingelte az ingatlant az államtól, majd egy állami cég visszabérelte azt tőle, méghozzá éppen annyiért – évi 2,5 millió forintért –, amennyit a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Aldo Kft. fizetett törlesztőrészletként.
Mára 15 üdülő maradt a Miniszterelnöki Hivatal kezelésében – mondta el lapunk kérdésére Batiz András kormányszóvivő. Ebből kettő olyan (az egyik az őszödi), ahol állami vezetők térítés ellenében üdülhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.