4. A feldolgozóipar fejlődése

Tóth Szabolcs Töhötöm
2005. 11. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Más szemmel tekintünk termesztett növényeinkre a mezőgazdaság iparosodása óta. A kukorica, a szója, a repce nem élelmiszer többé, hanem nyersanyag: az élelmiszer azóta valami olyasmi, ami a feldolgozóipar vegykonyhájában jön létre majd ezekből az alapanyagokból. Édesítőszer, reggelizőpehely, krumplipürépor lesz belőle.
A kukoricán keresztül jól lehet szemléltetni, hogy immár a szó szoros értelmében nyersanyagról beszélhetünk, amely megannyi fontos termék alapanyagát szolgáltatja.

Élelmiszer. A nagyüzemileg termesztett kukoricának csak kisebb része szolgál élelmiszer-alapanyagul. Reggelizőpehely, élelmiszer-összetevő, olaj készülhet belőle. Egyre több élelmiszerben használják cukor helyett (például üdítőitalok) a kukoricából nyert glükóz (más néven kukorica-) szirupot. Táplálkozási szakemberek szerint fogyasztása egészségtelenebb a cukorénál, mivel magasabb tápértéke miatt könnyebben vezethet elhízáshoz és cukorbetegséghez.
Kukoricából nyert alapanyagokat előszeretettel használnak a következő élelmiszerekben is: bébiétel, zöldségkonzerv, mustár, levespor, sütőipari termékek, rágógumi, sör, pudingpor, édesség, liszt, salátaöntet, csokoládé, ecet, mesterséges ízesítő, zselatin, jégkrém.

Ipari felhasználás. A kukoricából nyert vegyületeket bámulatosan sokoldalúan hasznosítja az ipar. A következő termékekben találkozhatunk még kukoricából nyert alapanyaggal: ragasztók, mosóporok, autógumi, papír, biológiailag lebontható műanyagok.
Ipari felhasználás szempontjából külön említést érdemel az etanol. A kukoricából nyert üzemanyag a hagyományos benzinhez keverve alternatív energiaforrást jelent. Az új autómodellek közül egyre több alkalmas arra, hogy ilyen benzint tankoljanak bele. Kis bökkenő, hogy felhasználása csak akkor kifizetődő, ha az állam erősen támogatja az ipart és a gazdákat, mert több energiába és pénzbe kerül az elkészítése, mint amennyit nyerni lehet belőle. (A GM-növények hívei szerint csak idő kérdése, hogy új, génmódosított fajtákból olcsóbban juthassunk etanolhoz.)

Takarmány. Ez a kukorica fő felhasználási területe. A húsáért tartott állat esetében a minőséget sokszor azzal is jelzik, hány napig etették kukoricatáppal: sovány és ízletes húst ad az ilyen takarmányon nevelt marha és baromfi.

Gyógyszer- és kozmetikai ipar. Felsorolni is nehéz lenne, mi mindenben található kukoricából nyert alapanyag a gyógyszer- és szépségipar cikkei között. A teljesség igénye nélkül: antibiotikumok, aszpirin, intravénás injekciók, vitaminok, arckrémek, testápoló, szappan.

• Vissza

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.