időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Alkut kötöttek a miniszterek

Farkas Melinda
2005.11.19. 00:00

Elfogadta a kormány az alkotmányellenesnek talált felsőoktatási törvény javított változatát, de az oktatási tárca által eredetileg benyújtott javaslatot több helyen megváltoztatták. Információink szerint az elégedetlenkedő pénzügyi tárca elérte, hogy a korábbi elképzelésekhez képest szűkítsék az egyetemek mozgásterét, ráadásul a döntéseket előkészítő gazdasági tanácsokba a Pénzügyminisztérium is delegálhat egy tagot.

Elfogadta a kormány az alkotmányellenesnek talált felsőoktatási törvény korrigált változatát, így a javaslatot hétfőn tárgyalhatja az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága – tudta meg lapunk a kormányszóvivői irodától. Kérdésünkre elismerték, hogy voltak vitás kérdések a pénzügyminiszter és az oktatási tárca vezetője között, és a múlt hét végi egyeztetés után még a szerdai kormányülésen is folytatódtak a tárgyalások. A sajtóiroda szerint azonban végül meg tudott egyezni a két fél, és a javaslaton nem változtattak.
Lapunk ezzel szemben úgy tudja, hogy több ponton is módosították az oktatási tárca által eredetileg benyújtott változatot. Információink szerint a Pénzügyminisztérium elérte, hogy az egyetemek gazdasági döntéseit előkészítő testületekbe egy tagot a tárca delegálhasson. Korlátozták az egyetemek vagyongazdálkodását is: az intézmények az új verzió szerint csak a saját tulajdonukban álló vagyonnal bánhatnak szabadon, a rendelkezésre bocsátott eszközöket csupán hasznosíthatják.
Nem érvényesült viszont az igazságügyi tárca akarata, hiszen a jogszabályt annak ellenére gyorsított eljárásban tárgyalják, hogy a módosítások nem csak az alkotmányellenesnek ítélt pontokat érintik.
Sió László, a Fidesz oktatáspolitikai műhelyének vezetője szerint jelentősen megváltozott az oktatási tárca javaslata, és így a szakmai szervezetek támogatása is kérdésessé vált, hiszen ők az eredeti verzióra adták áldásukat. Az ellenzéki politikus kijelentette: a kormány semmit sem tanult és mindent elfelejtett, hiszen könnyen lehet, hogy a jogszabály ötödik változata sem állja ki a jogszerűség próbáját.
Klinghammer István, a Magyar Rektori Konferencia elnöke még nem kapta meg a kormány által elfogadott jogszabályváltozatot. A szakember szerint ugyanakkor nem feltétlenül rossz, ha az egyetemek gazdasági döntései felett szigorodik az ellenőrzés, hiszen így nincs lehetőség a vagyon elkótyavetyélésére.
Lapunk korábban úgy értesült: heves vita alakult ki a kormánytagok között egy múlt hét végi egyeztetésen, mert a pénzügyi és az igazságügyi tárca sem értett egyet az oktatási miniszter által átdolgozott törvényjavaslat egyes részeivel. Információink szerint a pénzügyi szakpolitikusok azt kifogásolták, hogy a felsőoktatási törvény javított változata gyakorlatilag megvonja a döntési jogkört az eredetileg teljhatalommal felruházott, az egyetemtől független, az állam által fizetett emberekből álló irányító testületektől, és az iskolák kezébe adja az irányítást. A PM attól tartott, hogy így a kormánynak nem marad eszköze az intézmények vagyonhasznosításának kordában tartására.
Informátorunk szerint a szocialista kormánytagok között az is felmerült, hogy vegyék le a jogszabályt a Ház napirendjéről, a kormányfő azonban – Magyar Bálint presztízsének fontosságát hangsúlyozva – a szabad demokrata miniszter mellé állt. Időközben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája bejelentette, hogy nem támogatja a törvény javított változatát, mert az súlyosan sérti a diákok jogait.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.