időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Elevenen égették el a madárkóros szárnyasokat

Rostás Szabolcs
2005.11.29. 00:00

Botrányba fulladt a háziszárnyasok kényszervágása a kelet-romániai Scarlatesti faluban, ahol a hét végén rendeltek el egészségügyi vesztegzárat egy pulykában felfedezett madárinfluenza-vírus miatt. Állatvédő szervezetek tiltakoztak amiatt, hogy a kirendelt állat-egészségügyi szakemberek a madárvész által érintett deltavidéki településeken alkalmazott elgázosítás helyett kitekerték a ludak, kacsák és tyúkok nyakát, sőt elevenen elégették az összegyűjtött aprójószágot. A barbár eljárást rögzítette egy televíziós csatorna, így vasárnap este már ország-világ láthatta a scarlatesti állatok haláltusáját.
Az incidens miatt Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter tegnap leváltotta a Braila megyei állat-egészségügyi igazgatóság teljes vezetőségét, amelynek a mészárlás mellett felrótta még, hogy nem szervezte meg hatékonyan a madárinfluenza elleni óvintézkedéseket. Kiderült, hogy a külvilágtól elzárt faluban késve fogtak neki a tizenötezer háziszárnyas levágásának. Flutur szerint a település állatorvosa eredetileg téves diagnózist továbbított a bukaresti járványügyi laboratóriumnak, így csak késve derült ki, hogy a faluban nem szokványos baromfibetegség, hanem a madárinfluenza ütötte fel a fejét. Emiatt az állatorvost húszmillió lejes (140 ezer forint) pénzbüntetéssel sújtották. A Braila megyei prefektúra tegnap negyven katonát vezényelt a faluba, hogy segédkezzenek a szakembereknek a kényszervágásra ítélt baromfik összegyűjtésében. Eközben az ott lakók ismét vonakodnak kiengedni a portájukról a szárnyasokat, mivel attól tartanak, hogy az állam – ígérete ellenére – nem kártalanítja őket.Kínában mutálódott a vírus. Emberekben kimutatták Kínában a madárinfluenza vírusának mutáción átment változatát. A kínai egészségügyi minisztérium tegnapi közleménye szerint a beteg emberek szervezetében kimutatott törzs eltér attól a H5N1 vírustól, amelyet korábban vietnami betegekben fedeztek fel. Az Oroszországhoz tartozó Kalmükföldön eközben több mint harminc elhullott hattyút találtak a Kaszpi-tenger partján. A madarakat elégették, a pusztulás okát a pjatyigorszki állatorvosi laboratóriumban vizsgálják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.