időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Hat százalékon maradt az alapkamat

Szabó Eszter
2005.11.29. 00:00

Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat hatszázalékos szintjét tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, amely a jövő évi költségvetés kockázatait taglaló inflációs jelentést is megtárgyalta. Eszerint jövőre az államháztartási hiány az ígért csökkenés helyett jelentősen növekszik, elérve a GDP 7,8-8,9 százalékát, miközben hazánk egyre jelentősebben eltér a felzárkózási programban foglaltaktól. Az MNB a jelentésben részletesen foglalkozik a 2006-os büdzsé kockázataival, amelyekkel kapcsolatban megállapítja: a kormány által tervezett jövő évi hiánycsökkentés jelentős része nem más, mint az állami beruházásoknak a költségvetésből történő „kiszervezése”, ezek a lépések azonban mindössze átmeneti „deficitcsökkenést” jelentenek, s elfedik a tartósan magas eladósodást eredményező folyamatokat.
Az egyes központi kifizetések elhalasztását illetően a jegybank arra figyelmeztet, hogy az erre irányuló intézkedések szintén csak átmenetileg képesek segíteni a költségvetést, s a következő évek hiányainak növekedését okozzák. A jövő évi büdzsében meghatározott hiánycél további intézkedések nélkül az MNB szerint nem teljesül, sőt 2007-ben tovább nőhet a deficit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.