Erről Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden Kiskunfélegyházán beszélt a Hungary Meat Kft. által rendezett partnertalálkozón. A részletekről szólva tegnap az MTI-nek példaként említette Gráf József az úgynevezett Aujeszky-kórt, amely sertésbetegségtől várhatóan már jövő év tavaszára mentessé válhat Magyarország. Ezt követően hazánkba nem lehet majd behozni élő állatot olyan országból, ahol ezt a betegséget még nem győzték le teljesen. A miniszter szerint ennek azért van jelentősége, mert Magyarországra az élő sertések nagy része jelenleg olyan országokból érkezik, amelyekben az Aujeszky-betegségtől nem mentes a sertésállomány. Az agrártárca vezetője szeretné elérni, hogy a magyar töltelékárukba csak magyar disznóhús kerüljön, és azt magyar feldolgozók készítsék, azaz a teljes előállítási folyamatra rákerüljön a „magyar védjegy”. Azok a gyártók pedig, amelyek felvállaltan külföldről hoznak be Magyarországra húskészítményekbe szánt alapanyagot, az eddiginél is szigorúbb állat-egészségügyi ellenőrzésre számíthatnak. A közelmúltból példaként a miniszter a németországi esetet említette. Gráf József szerint ugyanis nem megengedhető, hogy a fogyasztók asztalára kétes eredetű és minőségű áru kerüljön. A miniszter jelezte: arra kéri a kereskedőket, hogy a feldolgozóktól ne igényeljenek 200 forintos virslit, a feldolgozókat pedig arra, hogy ne találják ki, miként lehet ezt megcsinálni. A nagyon olcsó áru ugyanis a legtöbb esetben a fogyasztónak okozza a legnagyobb kárt.
A miniszter beszélt arról is, hogy a jelenlegi 297 ezres anyakocaszámot mintegy 150 ezerrel kell majd növelni ahhoz, hogy a magyar sertésállomány elérje az 5,5-6 milliót. Gráf felhívta a figyelmet arra, az anyakocaszámot csak fokozatosan és tervszerűen lehet növelni.

Tigris ikerpár született a Budapesti Állatkertben – videó