időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Ismét leszállt a Hayabusa szonda

Schuminszky Nándor
2005.11.28. 00:00

A japán Hayabusa (magyarul Sólyom) űrszonda másodszor is leszállt az Itokawa kisbolygóra – jelentették be Japánban. A közlemény megerősíti, hogy ezúttal sikeres volt a talajminta felvétele is a landolás után.

Megismételte bravúrját a japán űrkutatás: másodszor is landolt a Hayabusa űrszonda az Itokawa kisbolygón. A szombat hajnali sikeres manőver előzményeként az űreszköz nyolc napja már leereszkedett az aszteroida felszínére, de akkor nem tudott talajmintát gyűjteni. A korábbi jelentések szerint – a jelzőbója kibocsátása után – egészen 17 méteres magasságig követhető volt a Hayabusa útja, de ezután – valószínűleg technikai hiba miatt – lezárult az adatfolyam a Föld felé. A rádióhullámok egyébként 30 perc alatt járják meg az utat a 290 millió kilométerre lévő égitesttől a Földig és vissza.
Az ismétlés azonban meghozta a várva várt eredményt. A Hayabusa annak ellenére teljesítette feladatát, hogy három helyzetszabályozója közül kettő már nem működik, és ez jelentősen megnövelte a biztonsági kockázatot. Bár az Itokawa elérésének ténye nem hozott újdonságot, hiszen 2001-ben a NASA űrszondája már sikeresen leszállt az Erosz nevű kisbolygón, de talajmintát nem vett magához.
Amikor a Hayabusa alján lévő anyaggyűjtő tölcsér elérte a felszínt, egy öt grammos acélgolyó lökődött ki a vetőcsőből, és a talajba csapódva részecskék tömegét spriccelte ki. Az anyag egy része – nagyjából egygrammnyi – bejutott a tölcsérbe, s az űrszonda 2007-ben tér vele viszsza a Földre. Két év múlva tehát első ízben és „első kézből” szerezhetünk információkat a Naprendszer korai életéről.
A visszautat mindenképpen alaposan megnehezítik a giroszkópok hibái, de ha az egyetlen helyzetszabályozó jól működik majd, akkor az űrszonda nagy valószínűséggel hazaér. Természetesen a sikeres leszállási manőver még nem garantált, gondoljunk a Genesis űrszonda tavalyi kemény földet érésére, pontosabban becsapódására. De az összetört kapszulából azért némi adatot sikerült megmenteni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.