időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Merkel, a közvetítő

Stefan Lázár
2005.11.25. 00:00

Villámlátogatásokkal telnek az új német kancellár asszony napjai. Tegnap London volt Angela Merkel úti célja. Az EU soros elnökével, Tony Blairrel folytatott megbeszélését nagyban befolyásolták brüsszeli és párizsi tárgyalásai.

A Merkel-kormány az előjelek szerint közvetítő szerepet kíván magára vállalni annak érdekében, hogy sikerüljön megoldást találni az EU háztartásának kidolgozásánál. Berlin hajlandó kompromisszumokra, ha azok közös erőfeszítések eredményeként jönnek létre. A 2007–2013-as EU-büdzsé megvalósítható, ha az anyagiakról folyó küzdelemben mind a befizető, mind a támogatott országok érdekeit figyelembe veszik.
Pragmatikus megoldást kell találni – hangzott Merkel célkitűzése. Tony Blair figyelmét bizonyosan nem kerülte el, hogy vendége előzőleg megegyezett Jacques Chirackal. Párizs és Berlin továbbra is kormányszinten folytatja a kétoldalú tárgyalásokat, így már december 8-án újabb német–francia egyeztetést tartanak, megelőzve az EU-csúcskonferenciát. – Mozgást akarunk elérni a megmerevedett frontokon – hangoztatta a kancellárt kísérő külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier. A két ország kapcsolatainak ápolása továbbra is a berlini diplomácia kiindulópontja.
Brüsszelben Angela Merkel az EU-komisszió élén álló José Manuel Barroso elvárásával találta szemben magát, aki Németországot a kontinens legbefolyásosabb gazdasági hatalmának tartja. Az uniónak feltétlen szüksége van egy erős Németországra – hangoztatta Barroso. A belga fővárosban Merkel látogatást tett a NATO-nál is, kifejezésre juttatva ezzel a Washington felé való közeledés fontosságát.
Bizonyos fokig meglepetést keltett, hogy Merkel első külföldi látogatásaiból kimaradt Lengyelország. A Berlin–Varsó-viszony pillanatnyilag nem problémamentes. A lengyel választás során több éles kritika érte Berlint az ott létesítendő, hazájukból elűzött németek emlékére létrehozott „száműzetés elleni központ” miatt.
A lengyel diplomáciához kapcsolódik a hír, hogy az unió 2007– 2013 közötti költségvetéséről való megállapodást sürgető levelet nyújtott át a lengyel miniszterelnök Londonban az EU tíz új tagállama nevében Tony Blairnek.Schröder új munkája. A svájci Ringier tanácsadója lesz január 1-jétől Gerhard Schröder – nyilatkozta a médiakonszernt vezető Michael Ringier tegnapi sajtótájékoztatóján. Az exkancellár nemzetközi politikából ad majd tanácsot a multinacionális cégnek, amelynek érdekeltségébe a Népszabadság is beletartozik. „Voltaképpen mindig is egyértelmű volt, hogy valami közöset fogunk csinálni” – mondta Ringier az N24 hírtelevíziónak. (B. A. I.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.