időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Nem mozdul a hazai gabonapiac

Nagy Ottó
2005.11.28. 00:00

Logisztikai problémákkal küzdenek a gabonakereskedők: a Duna alacsony állása miatt vízi úton nem lehet szállítani a gabonát. A vasúti szállításokkal pedig az a gond, hogy vagonhiány van, és a helyzet javulására nem lehet számítani. Az Agrograin Rt. előrejelzése szerint az intervenciós felajánlások várhatóan tovább nőnek, de a további gabonapiaci mozgásokat Brüsszel határozza meg.
Ennek jeleit tapasztalhattuk a múlt héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójában, ahol az első kereskedési napon a búza decemberi elszámolóára tonnánként 40 forinttal, 23 250 forintra esett, jövő márciusra, illetve májusra azonban változatlanul 24 450 forint, illetve 24 200 forint maradt a kenyérgabona ára. Kedden a decemberi elszámolóár 250 forinttal, 23 000 forintra esett, a többi határidő változatlan maradt egész héten. A múlt héten a kukoricapiac sokkal élénkebb volt: hétfőn tonnánként 40–200, kedden 100–300, szerdán 110–310 forinttal nőttek az elszámolóárak. Csütörtökön is ez volt a helyzet, a jövő júliusi terminust kivéve, amelynél csökkent az ár. Pénteken azonban végképp megfordult a trend, ekkor a kukorica decemberi elszámolóára 200 forinttal, 21 600 forintra, a májusi elszámolóár 400 forinttal, 24 700 forintra mérséklődött.
A legfrissebb jelentések szerint a hazai kukoricatermés meghaladhatja idén a kilencmillió tonnát is. A hivatalos adatok szerint a november elsején indult intervencióra eddig mintegy egymillió tonna gabonát ajánlottak fel. A november közepi uniós adatok szerint azonban a Magyarország által felajánlott gabona mennyisége 1,44 millió tonna, melyből 794 ezer tonna búza, 56 ezer tonna árpa és 593 ezer tonna kukorica.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) várhatóan a hét elején értesíti az érintetteket az intervencióra felajánlott áru elfogadásáról vagy elutasításáról. A mintavételezés megkezdését ugyancsak a jövő hétre ígéri az MVH; a hírek szerint megkötötte már a laborokkal a szerződéseket. A tényleges átvétel viszont csak december közepén kezdődhet meg. Az intervenciós készletből 448 ezer tonna gabonát adtak el, melyből 310 ezer tonnát már kitároltak, de még 1,1 millió tonna gabona értékesítésére volna lehetőség.
Az Európai Bizottság múlt héten április 30-ig meghosszabbította az intervenciós gabona eladását Portugáliának. Ez 80 ezer tonna takarmánykukoricát, 80 ezer tonna búzát és 40 ezer tonna árpát jelent. Az eddigi magyar szállításokat egyrészt a portugál fél korlátozott pénzügyi lehetőségei határolták be, másrészt viszont a magyar fél szállítási nehézségei korlátozták.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.