időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Nyerhetnek a magánorvosok

Zivkovics Natália
2005.11.24. 00:00

Jövő évtől valószínűleg ismét felírhatnak majd a magánorvosok 90, illetve 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással gyógyszereket, ezt a lehetőségüket egy jogszabály-módosítás szüntette meg novembertől. A rendszer viszszaállításához elvi beleegyezését adta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is a Magyar Orvosi Kamara elnökével, Éger Istvánnal és Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel folytatott tegnapi megbeszélésén. A találkozót Éger kezdeményezte, mint mondta: többek között azért, hogy néhány fontos és aktuális kérdésről hitelesen és közvetlenül tájékoztassa a kormányfőt.
A tegnapi egyeztetés másik fő témája az egészségügyi dolgozók ügyeleti rendszere volt. Mint ismeretes, az európai és a magyar bíróság is kimondta, hogy az ügyeletet teljes egészében munkaidőnek kell tekinteni. Magyarországon azonban ez nincs így, az ügyeletben töltött időnek ugyanis csak egy részét ismerik el munkaidőnek, s csak ez után fizetnek emelt összegű díjazást az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak.
Éger István hangsúlyozta: abban tudnak elképzelni kompromisszumot, milyen ütemezéssel biztosítson fedezetet az állami költségvetés ahhoz, hogy az ügyelet díjazása a bírósági ítéleteknek megfelelően történjék. Hozzátette: elfogadják, hogy figyelembe kell venni a büdzsé teherbíró képességét.
Rácz Jenő elmondta: hozzákezdtek egy olyan jogszabály-módosításhoz, amely rendezné ezt a problémát. Ez azonban nem megy egyik pillanatról a másikra – szögezte le. A szaktárca vezetője közölte: egyetértenek az orvosi kamarával abban, hogy az egészségügy átalakításának és javításának érdekében milyen irányt kell követni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.