időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Tüntetés előtt a hernádi gazdák

Tolcsvai L. László
2005.11.30. 00:00

Nyolc hónapos várakozás után elfogyott a Hernád menti és borsodi gazdák türelme: tiltakozó megmozdulásra készülnek a márciusi agrárdemonstrációs megállapodásban foglalt szerződésszegés miatt. Kiss Péter ináncsi őstermelő közölte: a kormány bizonyíthatóan felrúgta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével kötött egyezséget, ezért újabb kísérletet tesznek az 1,2 milliárd forintos járandóságuk kifizettetésére.

Kiss Péter állítja, tisztességtelen dolog milliárdokat áldozni kormányzati kampányra, miközben a tavalyi, illetve idei mezőgazdasági árvízkárok kifizetésére sincs pénz. Felhívta a figyelmet, elfogyott a türelem, a Hernád menti és borsodi gazdáknak kezükbe kell venniük saját sorsuk irányítását. Úgy fogalmazott, azért készülnek önállóan tiltakozni, mert ha a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közreműködését kérnék, akkor éppen a szövetség szegné meg a márciusban aláírt agrárdemonstrációs megállapodást.
Kiss Péter nem titkolta, bizonyítékokkal rendelkezik az 1,2 milliárd forintos kártalanítási ígéret megszegését illetően, hiszen Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Szöllősi Endre főosztályvezetővel üzent szeptember 20-án kelt levelében az egyik Hernád menti gazdának. A szaktárca illetékese e levélben ismeri el, nincs lehetőség a kárt szenvedett termelők támogatására, s kéri a megértést. Az ináncsi őstermelő szerint követelésük jogos, ugyanis a márciusi dokumentumot az akkori tárcavezető aláírta, a miniszterelnök pedig ellenjegyezte. Gyurcsány Ferenc immár azt az egyezséget utasítja el, amit saját maga hagyott jóvá.
Görcsös Ferenc, a Magosz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a szövetség szolidaritásáról biztosította a gazdákat, majd rámutatott, a kormány ismét belegabalyodott saját ígéreteibe. Mint mondta, a károsultak megélhetési gondjai évekre visszavetik agrárvállalkozásuk termelőképességét, ráadásul a tavalyi, minden idők legnagyobb árvize után jött egy újabb csapás 2005 nyarán. Az idei kár közel hatszázmillió forint, azonban erről senki sem beszél.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.