időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Valósan és formailag fenntartott pályázatok

2005.11.29. 00:00

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója már szombati számunkban jelezte, hogy a MOB elnökségének pénteki állásfoglalása után visszavonja pályázatát a főtitkári posztra. Tegnap Faragó Judit, a Magyar Asztalitenisz-szövetség főtitkára érdeklődésünkre közölte, hogy ezt egyelőre ő nem teszi meg, és Sinka László (a Magyar Kézilabda-szövetség főtitkára) is tartja, semmi oka rá, hogy visszavonja a magáét. Ezzel együtt Kamuti Jenő (az Európai Vívószövetség alelnöke), Császári Attila (a Magyar Öttusa-szövetség elnöke) és Szabó Bence (a vívóválogatott távozó szövetségi kapitánya) más „kasztba” került. Ők hárman ugyanis a MOB-elnökség szűk, 9:7-es arányú szavazattöbbséget kapott döntésének alávetve magukat társadalmi munkában is hajlandóak lennének ellátni a főtitkári feladatkört, s Császári lemondana a szakszövetségi elnöki titulusáról is, ami ugyancsak kitétel. Molnár pályázata okafogyottá vált, az elnökség ugyanis azáltal, hogy a főtitkárt társadalmi munkában kívánja alkalmazni, megerősítette az ügyvezető igazgatói poszton.
„Formailag nem vontam vissza a pályázatomat, és egészen addig a pillanatig fenntartom, amíg a közgyűlés rá nem bólint az elnökség múlt pénteken hozott döntésére” – mondta el megkeresésünkre Faragó Judit, hozzátéve, hogy elfogadja a többségi döntést, ám továbbra is fenntartja a véleményét, miszerint főállású főtitkárra van szükség, mert ez a feladat teljes embert kíván. Felvetésünkre, mennyi esélyt lát arra, hogy a közgyűlés esetleg nem bólint rá az elnökség határozatára, rövid gondolkodás után a következő választ adta: „Ennyire ne menjünk az események elé… Normális körülmények között az elnökség élvezi a közgyűlés bizalmát, s tudomásom szerint még nem volt rá példa, hogy valaha is nemet mondott volna egy elnökségi döntésre.”
Kérdés, hogy a jelen helyzet mennyire normális, hiszen a főtitkárt a közgyűlés választja meg, s ezt májusban meg is tette, amikor Ajánt Tamás mellett tette le a voksát az akkor egyedüli ellenjelölt Kamuti Jenővel szemben. S Ajántól október 21-én nem a közgyűlés, hanem az elnökség vonta meg a bizalmat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.