időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Végleg bekebelezné Izrael Jeruzsálemet

Munkatársainktól
2005.11.26. 00:00

Az Európai Unió bizalmasan kezelt, de kiszivárgott dokumentuma azzal vádolja Izraelt, hogy egyértelműen meg akarja szilárdítani uralmát Jeruzsálem megszállt keleti, azaz arab részében – írja brüsszeli tudósítónk. Izrael súlyos aggodalmát fejezte ki a jelentés miatt, ugyanakkor egy civil szervezet saját jelentésében hasonló következtetéseket levonva állítja, hogy Izrael jeruzsálemi tevékenysége megsérti a béketervben rögzített vállalásait és a nemzetközi jogot. Az uniós jelentés konkrétan az elválasztófal, palesztin házak szétrombolása és a palesztinok elleni diszkriminatív intézkedések miatt bírálja a zsidó államot.
Közben tegnap ünnepélyesen megnyitották az Egyiptom és a Gázai övezet határán lévő rafahi átkelőt. A forgalom ma indul meg, és egyelőre naponta csak négy órán át tart. Piero Pistolese őrnagy, az EU határ-ellenőrzési küldöttségének vezetője közölte: a nyitvatartási időt akkor fogják meghosszabbítani, ha a térségbe több EU-ellenőr érkezik. Izrael attól tart, hogy az átkelőn keresztül fegyvereket juttatnak be, és külföldi harcosok hatolnak Gázába.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.