Januárban biztosan nem változik a kenyér ára, a sütőipar az év első hónapjában nem tervez áremelést. Drágulással csak később kell számolni, mert a szakma február- március során próbálja meg ismét növelni átadási árait. Az esetleges kenyérárváltozással kapcsolatban megkerestünk néhány sütödét, amelyek egyetlen dologban értettek egyet: emelni kell a kenyér árát, mégpedig jelentősen, különben bezárhatják az üzemet. A mérsékeltebbek 15 százalékos, a határozottabb elképzelésekkel rendelkezők 20 százalékos emelést tartanának kívánatosnak.
A pékségek 2005-ben is többször próbálkoztak már áremeléssel, kevés sikerrel, ezért a tavalyi évet veszteséggel zárja a hazai sütőipar. Az okok egyszerűek: a pékségek nem vagy csak részben tudták érvényesíteni áraikban az év közben megdrágult alapanyagok, elsődlegesen a gáz árát. Sőt, a január 18-i, újabb nyolcszázalékos gázáremelés miatt az idei évet sem kezdik vérmes reményekkel a sütödék, amelyek tulajdonosai szerint 2006 elején – a legkeresettebb alaptermék, az egy kilogrammos fehér kenyér esetében – 230–250 forintos kiskereskedelmi kenyérárra lenne szükség ahhoz, hogy a szektor nyereségessége visszaálljon. Az ügyben egyelőre mérsékeltebben fogalmazó szakmai érdekvédelmi szervezet szerint alapvetően a nagy áruházláncok hozzáállásán múlik, hogy a pékségeknek sikerül-e a közeljövőben egyenesbe jönniük, vagy pedig a vállalkozások tőkeszegényebb része rövid úton végleg tönkremegy. Egyes vélemények szerint a huzavona tétje nem csak a hazai sütőipari vállalkozások megmaradása. Ha a magyar pékségek elbuknak, eltűnnek a hagyományos technológiával készült sütőipari termékek is, és helyettük megjelennek a kellő tőkével rendelkező külföldi befektetők. A Magyar Pékszövetség adatai szerint tavaly 40-50 pékség zárt be a 2005 elején regisztrált 1346 üzemből.
Orbán Viktor mellett állnak az erdélyi magyarok















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!