Rákkeltő búzával üzleteltek

Élelmiszerbotránytól hangos az olasz sajtó. Egy jó nevű durumbúza-importőr cég egyik vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy rákkeltő ochratoxinnal fertőzött gabonát akart feldolgozni a hatalmas profit reményében.

Hírösszefoglaló
2006. 01. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élelmiszer-hamisítás és csalás gyanújával kedden letartóztatták Olaszország egyik legnagyobb durumbúza-importőr cége, a Molina Casillo társigazgatóját. A harminckilenc éves Francesco Casillo ellen tavaly októberben indult eljárás, miután kiderült, hogy a Kanadából Bari kikötőjébe érkezett, ötvennyolcezer tonna gabona ochratoxinnal fertőzött – adta hírül a Corriere della Sera. Az anyag rákkeltő, emberre, állatra egyaránt veszélyes.
A rendőrök gyanúja szerint a cég vezetője a monopolhelyzet és az extraprofit reményében a megengedett ochratoxin többszörösét tartalmazó gabonát jó minőségűvel akarta összekeverni, hogy ezután emberi fogyasztásra alkalmas termékként adja el.
A nyomozók szerint már a kanadai laboratórium kiderítette, hogy a búza mérgező. A bari kikötőben az egész rakományt zárolták, de Casillo nemsokára hamis laboratóriumi vizsgálati eredményekkel igazolta a kiváló minőséget. Tavaly október elején így jutott hozzá a csaknem hatvanezer tonna búzához. Azt tervezte, hogy ezek után hivatalosan feldolgozhatja, és a piaci árnál jóval olcsóbban kínálhatja a mérgező lisztet. Az olasz civil fogyasztóvédelmi szervezet, az Altroconsumo sajtófelelőse tudott a most kirobbant élelmiszerbotrányról, de részleteket nem közölt.
A cég honlapján az olvasható, hogy nagy figyelemmel választják ki az olasz és a külföldi szállítóikat. A világ minden pontján megfordulnak, Olaszország mellett Törökországban, Kazahsztánban, Kanadában, Argentínában, Mexikóban, Indiában, Ausztráliában és Magyarországon is.
Az ochratoxin a mikotoxinok családjába tartozó penészgomba, amely főként a trópusokról érkező gabona- és zöldségszállítmányokban fordul elő. Rákkeltő, és felhalmozódik a szervezetben – mondta kérdésünkre Dömölki Lívia élelmiszer-biztonsági szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.