Könnyebben alkalmazható, jobban olvasható és egyértelműbb lesz, s az új technikai elvárásoknak is megfelel az az új – a szeszes italok jelenlegi uniós szabályozásán alapuló – előírásrendszer, amelyet december végén fogadott el az Európai Bizottság. A Bruxinfo tájékoztatása szerint a tervezet a gyártás és a címkézés alapján három jól meghatározott kategóriába sorolja a szeszes italokat.
A forgalommeghatározások továbbra is tiszteletben tartják a minőségi termelés hagyományos gyakorlatát, de kiküszöbölik a korábbi fogalmak hiányosságait és elégtelenségeit, s a technológiai fejlődésnek megfelelően aktualizálják is őket.
A javaslat az európai uniós földrajzi jelzések világpiaci védelme érdekében épít a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló úgynevezett TRIPS-egyezményre, valamint a WTO követelményrendszerére. Célja megőrizni az európai uniós szeszes italok EU-n belüli és világpiaci hírnevét, s ennek érdekében figyelembe veszi a szeszes italok gyártásában meglévő hagyományokat is. Eszerint technológiai újításokra akkor kerülhet sor, ha azok a minőség javítását szolgálják. A javaslat rugalmasabbá teszi a szabályozás végrehajtását azáltal, hogy a szeszipari irányítóbizottság közreműködésével az Európai Bizottságot hatalmazza fel a mellékletek módosítására.

Budapesti csőd: hűtlen kezelés gyanúja miatt indulhat nyomozás a fővárosi ügyekben