Válságban a sütőipar

A jelenlegi, átlagosan mintegy 180 forintos kilogrammonkénti kenyérárat 200-250 forintra kellene emelni ahhoz, hogy a sütőiparban tevékenykedő cégek némi haszonhoz is jussanak.

Hírösszefoglaló
2006. 02. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a sütőipar válsága tovább mélyült, az iparág átlagos árbevétele ugyanis az előzetes adatok alapján 85 milliárd forint körül mozgott, vagyis 8-10 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben – tájékoztatta a távirati irodát tegnap Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. A sütőipari érdekképviselet vezetője azt követően beszélt az iparág gondjairól, hogy megnyílt az UKBA, a 14. Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás a fővárosban, a kőbányai vásárvárosban. Az árbevétel-csökkenés okát a pékszövetség elnöke abban látja, hogy még a termelés fenntartásához szükséges áremelést sem tudták minden esetben elismertetni a pékek a kereskedőkkel.
Főként azok a nagy cégek kerültek nehéz helyzetbe, amelyek a multinacionális áruházláncoknak szállítanak. Azok ugyanis a folyamatos versenyeztetés miatt időről időre jelentős árcsökkentésre kényszerültek. Volt úgy – mondta az érdek-képviseleti vezető –, hogy a kenyér esetében az átlagosan 115 forintos kilogrammonkénti átadási árat 85 forintra is mérsékelni kellett.
Így a pékségek zöme, amelyből a múlt évben több mint 1300 működött Magyarországon, nullszaldós vagy veszteséges volt. Ez az arány, Ilonka Boldizsár szerint elérte a 90 százalékot. A sütőipar 2005-ben iparági szinten mintegy 1,5 százalékos veszteséget könyvelhetett el. Az iparág működése az elnök szerint csak a vagyon felélésével finanszírozható.
Ezért is gondolja úgy Ilonka Boldizsár, hogy az áremelés – a piaci viszonyoktól szinte teljesen függetlenül – elkerülhetetlen. A pékszövetség vezetője mindehhez hozzátette, hogy az árnövelés már meg is kezdődött, s apró lépésekben történik. A véleménye szerint kollégái átlagosan 5–10 százalék közötti áremelést tudnak majd érvényesíteni.
Utalt arra is, hogy elsősorban azok a kisebb pékségek növelhetik áraikat, amelyek saját bolttal rendelkeznek, illetve kisebb élelmiszerüzletekbe szállítanak. Az a 40-50 nagyobb üzem pedig, amely a multinacionális áruházláncokat szolgálja ki áruval, csak nehezen tudja majd érdekeit érvényesíteni – mondta az elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.