A működőképesség határán

Százhat dolgozót bocsátanak el egy hónapon belül a szebb napokat látott Nagykőrösi Konzervgyárból. Mivel ez a sokadik leépítés az üzem történetében, a cég a működőképesség határára jutott.

Kiss Roland
2006. 03. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhat dolgozójától válik meg egy hónapon belül Közép-Magyarország egyik jelentős feldolgozóüzeme, a Nagykőrösi Konzervgyár. A dolgozók a napokban kapták kézhez az erről szóló papírokat. Az utóbbi évek során Nagykőrösön több hasonló mértékű elbocsátást hajtottak végre: 2004-ben körülbelül száz ember került utcára, idén január elején pedig további húsz dolgozójától vált meg az üzem. Mivel a környéken nehéz munkát találni, az elbocsátottak jó részének csak szomszédos városokban van esélye az elhelyezkedésre.
Nem túl rózsás azonban az üzem helyzete sem: mivel a gyár jelenleg még mintegy százötven embernek biztosít munkát, a mostani leépítés után kevesebb mint ötven fővel kellene szavatolni a Kőrös márkájú termékek további gyártását – ez pedig csaknem lehetetlen. Különösen akkor, ha a tulajdonosok visszaszorítják a termelést, a berendezéseket pedig leszerelik – mondta lapunk kérdésére Zsiga György, a Konzervipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke arra utalva, hogy a többségi tulajdonos Globus Rt. évek óta csökkenti a kapacitásokat.
A Globus 2002-ben szerezte meg a nagykőrösi üzemet. Akkor többen felvetették: a nagyvállalat a rivális társaságok, köztük a Nagykőrösi Konzervgyár felszámolásában lehet érdekelt. Zsiga György szerint az utóbbi évek történései ezeket a félelmeket igazolták: az elbocsátások mellett tetézte a gondokat a szükséges modernizációk elmaradása és a termelőeszközök elöregedése. Az is igaz, hogy az egész magyar konzervipar súlyos nehézségekkel küzd, ami alól a Globus sem kivétel. A cégcsoport 2005. évi vesztesége meghaladta a négymilliárd forintot, és egyelőre csak remélni lehet, hogy a cég francia kézbe kerülése javít a helyzeten. Eperjesi Imre, a társaság vezérigazgatója leszögezte: a Nagykőrösi Konzervgyár karakterisztikus termékei – a paradicsomsűrítmény, a befőttek vagy a magozott meggy – iránt igencsak megcsappant a kereslet. Miközben az olcsó távol-keleti áruk lassan a magyar piacot is elárasztják, a hazai feldolgozók számára a szigorú európai uniós környezetvédelmi előírások teljesítése is komoly gondot jelent. Mivel hazánkban az alapanyag-termesztőktől is komoly áldozatokat követel a versenyképesség megőrzése, az erre épülő élelmiszer- és konzervipar igencsak megsínylette az unióhoz való csatlakozást – tette hozzá Eperjesi Imre, aki egyben a Nagykőrösi Konzervgyár igazgatósági tagja is. Ebbéli minőségében elmondta: Nagykőrösön kiváló szakemberek dolgoznak, a vállalat pedig a lehetőségekhez mérten igyekszik segíteni az elbocsátott dolgozók elhelyezkedését.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.