Százhat dolgozójától válik meg egy hónapon belül Közép-Magyarország egyik jelentős feldolgozóüzeme, a Nagykőrösi Konzervgyár. A dolgozók a napokban kapták kézhez az erről szóló papírokat. Az utóbbi évek során Nagykőrösön több hasonló mértékű elbocsátást hajtottak végre: 2004-ben körülbelül száz ember került utcára, idén január elején pedig további húsz dolgozójától vált meg az üzem. Mivel a környéken nehéz munkát találni, az elbocsátottak jó részének csak szomszédos városokban van esélye az elhelyezkedésre.
Nem túl rózsás azonban az üzem helyzete sem: mivel a gyár jelenleg még mintegy százötven embernek biztosít munkát, a mostani leépítés után kevesebb mint ötven fővel kellene szavatolni a Kőrös márkájú termékek további gyártását – ez pedig csaknem lehetetlen. Különösen akkor, ha a tulajdonosok visszaszorítják a termelést, a berendezéseket pedig leszerelik – mondta lapunk kérdésére Zsiga György, a Konzervipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke arra utalva, hogy a többségi tulajdonos Globus Rt. évek óta csökkenti a kapacitásokat.
A Globus 2002-ben szerezte meg a nagykőrösi üzemet. Akkor többen felvetették: a nagyvállalat a rivális társaságok, köztük a Nagykőrösi Konzervgyár felszámolásában lehet érdekelt. Zsiga György szerint az utóbbi évek történései ezeket a félelmeket igazolták: az elbocsátások mellett tetézte a gondokat a szükséges modernizációk elmaradása és a termelőeszközök elöregedése. Az is igaz, hogy az egész magyar konzervipar súlyos nehézségekkel küzd, ami alól a Globus sem kivétel. A cégcsoport 2005. évi vesztesége meghaladta a négymilliárd forintot, és egyelőre csak remélni lehet, hogy a cég francia kézbe kerülése javít a helyzeten. Eperjesi Imre, a társaság vezérigazgatója leszögezte: a Nagykőrösi Konzervgyár karakterisztikus termékei – a paradicsomsűrítmény, a befőttek vagy a magozott meggy – iránt igencsak megcsappant a kereslet. Miközben az olcsó távol-keleti áruk lassan a magyar piacot is elárasztják, a hazai feldolgozók számára a szigorú európai uniós környezetvédelmi előírások teljesítése is komoly gondot jelent. Mivel hazánkban az alapanyag-termesztőktől is komoly áldozatokat követel a versenyképesség megőrzése, az erre épülő élelmiszer- és konzervipar igencsak megsínylette az unióhoz való csatlakozást – tette hozzá Eperjesi Imre, aki egyben a Nagykőrösi Konzervgyár igazgatósági tagja is. Ebbéli minőségében elmondta: Nagykőrösön kiváló szakemberek dolgoznak, a vállalat pedig a lehetőségekhez mérten igyekszik segíteni az elbocsátott dolgozók elhelyezkedését.
Milliárdos drogfogás Röszkénél – videón az év egyik legnagyobb bukása















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!