időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

A képviselők harmada cserélődik

Munkatársunktól
2006.04.24. 23:00

Az előző parlamenthez képest 119 új képviselő szerzett mandátumot a 2006-os választásokon. Mandátumot szerzett például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (MSZP), Kóka János gazdasági miniszter (SZDSZ), Boross Péter volt kormányfő (MDF), illetve a Fidesz színeiben Matolcsy György volt gazdasági miniszter. Ugyanakkor olyan régi ismert képviselők távoztak, mint Illés Zoltán (Fidesz), valamint Gémesi György (MDF) és Wekler Ferenc (SZDSZ).

Közel harminc százaléka az előző ciklus képviselőinek nem tudta meghosszabbítani mandátumát, a parlamenttől búcsúzó politikusok között miniszterelnök, miniszter és államtitkárok is találhatók. Medgyessy Péter exkormányfő távozását már előre bejelentette, Németh Imre agrárminiszternek, Pásztohy Andrásnak, a tárca politikai államtitkárának, Teleki László romaügyi államtitkárnak vagy Nagy Sándornak, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárának kiesése a törvényhozásból azonban meglepetésként értékelhető.
A 178-ról 190 fősre bővülő MSZP-frakcióban az említett politikusokat az első mandátumát megszerző Gyurcsány Ferenc, Szilvásy György (a kormányfő kabinetfőnöke), vagy ifjabb Bárándy Gergely Péter (az egykori igazságügyi miniszternek a fia) pótolhatja majd.
A Fidesz-frakciótól 16 évnyi képviselősködés után köszön el Tirts Tamás, aki a főváros XVI. kerületében veszített, míg Weszelovszky Zoltánnak három ciklusnyi parlamenti munka után kell más állás után néznie. A Terézvárosban vesztett Illés Zoltán és az Újlipótvárosban elbukott Kosztolányi Dénes egyaránt 1998 óta volt az Országgyűlés tagja. A Fidesz képviselőcsoportjában lesz látható azonban Matolcsy György volt gazdasági és Mikola István volt egészségügyi miniszter, Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke. Hiába támogatta az MDF és a Fidesz Sisák Imrét Pásztón, valamint Gémesi György gödöllői polgármestert, a politikusoknak nagy valószínűséggel távozniuk kell a parlamentből (Gémesinél még érdemben befolyásolhatja az eredményt a külföldön leadott voksok megoszlása). A 11 fős MDF-frakcióban öt olyan személy akad, akik nem vettek részt az előző Országgyűlés munkájában. Közülük Boross Péter exkormányfő már szerezhetett némi képviselői gyakorlatot a múltban.
Az SZDSZ-nél 16 évnyi képviselősködés után távozik Wekler Ferenc, Kóródi Mária és Szalay Gábor, helyettük viszont mandátumhoz jutott Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester, Kóka János gazdasági miniszter, Lakos Imre és Molnár Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.