időjárás 23°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

A stílus maga az ember

Olvasónktól
2006.04.06. 23:00

Hende Csaba Szombathely egyik fele s a várostól délre fekvő falvak képviselőjelöltje. Ellenfele eddig kilenc gyalázkodó-rágalmazó röplapot dobatott be a postaládákba. Többek közt azt állítva, hogy H. Cs. alkoholista, és elvonókúra miatta nem szerepelt a közéletben az elmúlt télen. Valójában elfertőződött gerincműtéte miatt vérmérgezést és négy újabb operációt kellett elszenvednie. Egy választói gyűlésen megmutatta sebeit, mire a következő röplap azt tudatta a választókkal, hogy letolta a nadrágját nyaljátok ki! fölkiáltással.
Láncszavazás, szavazókörök közti népvándorlás, választók megvesztegetése, iszonyatosan hazug ígéretek… Az ilyesmik ellen a jog tehetetlen. A most hatályos különösen az, mert nem istenfélelemből született. Mivel nem istenfélelemből született, nem támaszkodik az erkölcsre. A magyarországi gazdasági, politikai és sajtótényezők többsége, élükön Gy. F. miniszterelnökkel, nyíltan el is veti az erkölcsöt. Ha másként gondolkodna, rég visszalépett volna. Tisztségre ugyanis csak tiszta ember vállalkozhat, aki nem tiszta, mert a jó erkölcsbe ütköző ügyletekkel megkárosította hazáját, az tisztátalan, ugyane szógyökből képezve: tisztességtelen.
Ha tisztátalan emberek tisztességtelen eszközökkel szerezhetnek tisztségeket egy országban, az a nemzeti szellem elszennyeződöttségének biztos jele. Elvileg elképzelhető a demokrácia végállomása: a bűnözők szavazás útján, többpártrendszeri mókával hatalmat nyernek. Erkölcs, vagyis a jóra való belső törekvés és a rossztól való belső irtózás nélkül semmiféle jog nem működhet. Csak játékszer, egész pontosan: kijátszani való lesz belőle.
A jog nem csupán következménye egy nép erkölcsi állapotának, előidézője is. Egy erkölcsi alapon álló törvény például a gyalázkodó röplapot gyártató képviselőjelöltet arra kötelezné, hogy 24 órán belül egy ugyanolyan papíron minden postaládában, továbbá minden választói gyűlésen jelentse ki, hogy ő aljas rágalmazó, vádjai ezért és ezért szemenszedett hazugságok. Ellenkező esetben törölnék a jelöltek közül. Egy ilyen szellemű törvény – talán – katarzist idézne elő a becsületsértőben, s a választókban is, akik eddig a bűn pártján álltak.
Megnéztem a Gy. F.–O. V.-vitát: a stílus az ember.
Gyurcsányi Annás Kajafás a nemzetközi nagytőke Pilátusa elé állította Magyarországot – mondja Gál Péter barátom, s kérdi: – vajon „feszítsd meg”-et kiált-e a választópolgárok sokasága.
Czakó Gábor
Budapest

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.