időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Athénban tüntetők fogadták Rice-t

2006.04.25. 22:00

Az Egyesült Államokkal szövetséges országok közül talán Görögországban a legnagyobb az Amerika-ellenes hangulat, amely sokkal korábbra datálódik, mint az iraki háború. Condoleezza Rice tegnap személyesen is megtapasztalhatta mindezt Athénban.

Súlyos összecsapásokba torkolltak tegnap azok a demonstrációk, amelyeket az amerikai külügyminiszter asszony érkezésére szerveztek a görög fővárosban. A rendőrök könnygázt vetettek be, a kordont áttörni akaró tüntetők kövekkel és gyújtópalackokkal válaszoltak. A hatóságok alaposan felkészültek, mivel főként kommunista és anarchista háborúellenes szervezetek nagyszabású demonstrációkat helyeztek kilátásba.
A görögök ellenérzése még a katonai rezsimnek nyújtott amerikai támogatás idejére, a hatvanas évekre nyúlik vissza, de a ciprusi török invázió elhallgatását sem vették jó néven az Egyesült Államoktól. A Szerbia-ellenes NATO-akciók és az iraki háború tovább fokozták a görög társdalomban az Amerika-ellenességet, annak ellenére, hogy a két ország között szoros gazdasági kapcsolatok vannak, és a törökökkel egyensúlyt tartó görög haderő fegyverzete főként amerikai eredetű.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.