időjárás 25°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Bulgária lemaradt Romániától

Munkatársunktól
2006.04.13. 23:00

Románia egyre határozottabban előnybe kerül Bulgáriával szemben az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeinek teljesítésében. Sokan már azt sem zárják ki, hogy Bukarest egyedül csatlakozik januárban az EU-hoz, s Szófiának még egy évet várakoznia kell.

Továbbra is hiányosnak tartja az Európai Unió a törvények érvényesülését a balkáni államban, Bulgáriának sürgősen eredményeket kell felmutatnia a korrupció és a bűnözés elleni fellépésben, ha a terveknek megfelelően 2007. január 1-jén csatlakozni akar az unióhoz – jelentette ki tegnap az EU bővítési biztosa a bolgár fővárosban. Bár rohamos ütemű a gazdasági növekedés, a mezőgazdaság, a szellemi tulajdonjogok és más területek reformja, Szófiának bizonyítania kell, hogy kész a csatlakozásra, vagyis április végéig bizonyítania kell: meg tudja reformálni az igazságszolgáltatást is, különben az Európai Bizottság május 16-i ülésén elhalasztja az ország felvételét 2008-ra – tette hozzá az MTI szerint Olli Rehn.
Az unió szerint Bulgáriában számos bűnöző és korrupt állami tisztségviselő szinte büntetlenséget élvez, és az ország vezetése semmit nem tesz ennek megváltoztatásáért. Romániát azonban dicsérte az EU, arra hivatkozva, hogy ott az ügyészség most már határozottan fellép a korrupció ellen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.