időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Csaba László: Kiigazítás kell

2006.04.13. 23:00

Komolyan kell venni a piac visszajelzéseit a Magyarországon kialakult fizetési és államháztartási hiánnyal kapcsolatban – hangsúlyozta lapunknak Csaba László, a Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdászprofesszora, aki szerint a legnagyobb kérdés, hogy mikor és egyáltalán lesz-e költségvetési kiigazítás.

Csak irigyelni tudom Veres János optimizmusát – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Csaba László közgazdász az első negyedéves rekordnagyságú ikerdeficittel kapcsolatban, s hozzátette: talán inkább érdemes lenne elgondolkodni az esetleges megszorításokról, illetve a kormányzat és a piacok közötti kommunikáció erősítéséről. A költségvetési megszorítások szükségességének témája azután került ismét előtérbe, hogy a hétfőn kiadott pénzügyminisztériumi adatok szerint az első negyedéves hiány elérte az egész évre tervezett felét, s márciusban a büdzsé minden idők legmagasabb deficitet produkálva összesen 789,2 milliárd forintos hiánnyal zárt.
A túlköltekezés lefaragásának és a költségvetés rendbe hozásának kapcsán Csaba László úgy fogalmazott: a piacok mindig abban érdekeltek, hogy nagy stabilitással tudjanak üzleteket kötni és működő tőkét befektetni, ezért érdemes lenne minél hamarabb nekilátni a már régóta emlegetett kiigazításoknak.
*
Csaba László professzor úgy látja, hogy nem szerencsés a szükséges lépések halogatása, az önkormányzati választások miatt sem, mivel ha nem történik semmi, az államháztartási hiány finanszírozhatatlanná válik, rosszabbra fordulhatnak a makrogazdasági mutatók – ami tartósan, akár évekre is lelassítja a gazdasági fejlődés ütemét évi egy-két százalékos szintre.
A közgazdász hangsúlyozta: jelentős kockázatot jelent Magyarország számára az euró bevezetésének egyre távolabbra tolódása, mivel az euróövezethez csatlakozás nekünk sokkal fontosabb, mint Brüsszelnek. (Legutóbb már a 2014-es évszám is megjelent, mint az uniós valuta lehetséges legkorábbi bevezetésének dátumaként.)
A Közép-európai Egyetem professzora úgy látja, hogy ez ügyben figyelembe kell venni hazánk szerződéses kötelezettségeit, s figyelmeztetett: az időben meghozott, a kiigazítást célzó szükséges intézkedések elmaradása esetén kedvezőtlenül alakulhatnak a nemzetgazdasági mutatók, csökkenhet a foglalkoztatottság, és gyengülhet a forint árfolyama.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.