időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Éberségre van szükség a védvonalakon

Hírösszefoglaló
2006.04.09. 23:00

ÁRVÍZ

Nem változott a hét végén a kitelepítettek száma: eddig 565-en kényszerültek elhagyni otthonukat az ár- és a belvíz miatt, jelenleg 182 települést, 9500 épületet és 20 500 embert veszélyeztet az árvíz és a belvíz – mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy a védekezésben összesen 14 500 ember vesz részt; önkéntesek csak Tószegnél, Tiszaligetnél és Bátánál dolgoznak.
Erősen árad a Tisza a középső szakaszán, a vízállás Kiskörénél 889, Szolnoknál 839 centiméter volt. Az előre jelzett tetőzési értékek változatlanok, Kiskörénél április 14-én 970, Szolnoknál április 16–17-én 975 centiméterrel várható, az eltérés plusz-mínusz 15 centiméter lehet. A szolnoki rekordot 2000 áprilisában rögzítették 1041 centiméterrel.
A szombati 893 centiméteres tetőzés után mindössze egy centiméterrel csökkent a Tisza vízállása Tokaj térségében, az Újlőrincfalva és Zemplénagárd közötti folyószakaszon továbbra is mindenhol harmadfokú készültség van érvényben, a tartós áradás miatt a folyószakasz mellett lévő gátak megerősítésén folyamatosan dolgoznak. Befejezték a Tokaj belvárosi részén található töltés mentett oldali megerősítését, a védekezéshez ötvenezer homokzsákot használtak föl.
Ismét lehet közlekedni tegnap délelőttől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajólád és Bőcs közötti úton, amely a Hernád áradása miatt több napon át járhatatlan volt.
Továbbra is járhatatlan viszont a Tiszához közeli Ároktő belterületén a komphoz vezető út, Révleányvárnál és Zemplénagárdnál pedig egy-egy út hoszszabb-rövidebb szakasza van lezárva.
A Bodrog áradása miatt zárták el a közúti forgalom elől a Szegilong és Olaszliszka közötti utat. Sárospatak térségében is több útszakaszon, valamint a 38-as számú főút Bodrogkeresztúr és Tokaj közötti szakaszán forgalomkorlátozást vezettek be.
A legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón, Bucsa és Nádudvar között is. Zárva van továbbra is a mezőtúri árvízkapu és az ágotai árvízi vészelzáró mű. Jelenleg a nagyiváni tározóban és környékén 43 millió köbméter vizet tartanak vissza.
A Duna felső szakasza lassan apad, rendkívüli védekezési fokozat van érvényben a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán és az Ipoly torkolati szakaszán 158 kilométer hosszon. Harmadfokú készültséget 1397 kilométeren, másodfokú készültséget 745 kilométeren tartanak fenn, elsőfokú a készültség 484 kilométer hosszon a folyók magyarországi szakaszain.
A Szentendrei-sziget északi csúcsán fekvő Kisoroszi a Duna áradása miatt szárazföldön még mindig megközelíthetetlen, a faluba vezető egyetlen út mélyebben fekvő, 200 méteres szakaszát 20 centiméter magas víz borítja, ez azonban nem zavarja a választás menetét.
A dunai árhullám öt napja hagyta el a fővárost, a rakpartokat az apadás üteme szerint takarítják, s várhatóan kedden vagy szerdán adják át a forgalomnak.
A fővárosi III. kerületi Királyok útjánál és a Kossuth Lajos üdülőpark területén védműépítési munkálatokat már nem folytatnak, figyelőszolgálat ellenőrzi a Duna apadását. A gátak háttöltéseit legkorábban ma reggel lehet megszüntetni, ezért az érintett útszakasz, valamint a Nánási út és a Kossuth Lajos üdülőpark még mindig teljesen el van zárva a gépjárműforgalom elől, de tegnaptól kerékpárral és gyalogosan lehet közlekedni. A Duna vízszintje a fővárosi szakaszon tegnap tizenegy órakor 739 centiméter, de ez a vízszint még mindig közepes árvízi szintnek felel meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.