időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Egy nap, ötmillió csalás?

Tábori Gabriella
2006.04.20. 23:00

A Fidesz büntetőfeljelentést tesz amiatt, hogy az MSZP szórólapjait a második fordulóra szóló hivatalos választási értesítővel együtt kézbesítették. Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke szerint a vád hamis, nem egyéb, mint pánikreakció egy, a miniszterelnök-jelöltjét elvesztett párt részéről.

Büntetőfeljelentést tett a Fidesz Szigetvári Viktor szocialista kampányfőnök ellen az MSZP „kétcédulás” választási csalása ügyében. Szigetvárit ugyanis felelős szerkesztőként tüntették fel azon az MSZP-s szórólapon, amelyet országszerte a második választási fordulóról szóló hivatalos értesítővel együtt postáztak a választópolgároknak.
Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője hangsúlyozta, hogy itt tömeges választási csalásról van szó. – Gyurcsány Ferenc, illetve pártja egyetlen nap alatt ötmillió választási csalást követett el – fogalmazott. Az ország egyharmadában a második fordulós állami választási értesítőt és a szavazólapot utánzó MSZP-s szórólapot egyazon borítékba csomagolva kapták kézhez a címzettek, míg a többi helyen az MSZP-s szórólapba behajtva került a postaládákba a hivatalos dokumentum. A szórólap „megszólalásig” hasonlít ahhoz a szavazólaphoz, amelyet az urnákhoz járulók vasárnap kapnak majd meg a szavazókörökben.
Az egyetlen különbség, hogy a kampányanyagon kizárólag a még versenyben lévő helyi MSZP-s képviselőjelölt neve olvasható, a szocialista párt logójával, egy behúzott x-szel, mellette pedig a jó tanáccsal: az x-et az MSZP-jelölt neve mellé tegyék a lapon jelölt módon.
*
Deutsch-Für Tamás kijelentette: a kampányanyag és a hivatalos választási értesítő közös postázása a választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, egyrészt, mert előírás, hogy az utóbbit boríték nélkül kell eljuttatni a választókhoz, másrészt az MSZP-s szórólap a választók megtévesztésére alkalmas. – A rendszerváltáskor, tizenhat évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy véget ért az állampárti időszak és a megtévesztésre, csalásra, hazugságra épülő politizálási stílus. Tévedtünk – állapította meg, hozzáfűzve: az együtt kézbesített állami értesítő és az MSZP-s szórólap azt a kérdést veti fel, vajon hol ér véget a MSZP, és hol kezdődik a Magyar Köztársaság. Erre a kérdésre – tette hozzá – válaszolniuk kell a szocialistáknak. Megítélése szerint az MSZP, illetve Gyurcsány Ferenc készült erre a választási csalásra, mert tisztában vannak azzal, hogy a választási eljárási törvény legdurvább tömeges és nyílt megsértése is szankció nélkül marad. Ezzel arra utalt Deutsch-Für, hogy semmiféle következménnyel nem jár, ha a választási bizottságok vagy akár a Legfelsőbb Bíróság megállapítja, hogy az MSZP törvényt sértett.
A Fidesz politikusa szerint a szocialisták azért csalnak, mert maguk sem bíznak abban, hogy az igazság bemutatásával, törvényes körülmények között esélyük lenne megtartani a politikai hatalmat.
Annak kapcsán, hogy a Magyar Posta – amely szerint a Fidesz állításai valótlanok – bejelentette, perre készül, Deutsch-Für közölte: sokkal egyszerűbb lenne, ha beismernék, hogy egy állami cég a kormány utasítását teljesítette. Ironikusan megjegyezte: persze az is lehet, hogy Uri Geller és valamelyik tanítványa járhatott a posta telephelyén, és varázsolta bele a borítékokba a hivatalos értesítőt és az MSZP-s szórólapot.
Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója kitart amellett, hogy ők tisztességesen jártak el. Közölte: arra szerződtek a postával, hogy ezt a szórólapot több százezer példányban, címzetlen küldeményként juttassa el azokba a háztartásokba, ahol lesz második forduló. Szerinte minden más, amit ezzel kapcsolatban a Fidesz vádként megfogalmaz, az lejáratás és hamis vád mind a posta, mind az MSZP ellen; pánikreakció egy, a miniszterelnök-jelöltjét elvesztett párt részéről. Szigetvári még azt is hozzátette: úgy látszik, Deutsch-Für Tamás nem tanult korábbi kommunikációs balfogásaiból.

Lemondott az FVB fideszes tagja a visszaélések miatt. Súlyosan sértik a magyar állampolgárok jogait és a választások tisztaságát azok a visszaélések, amelyekkel szemben a hatályos törvények alapján képtelenek fellépni a választási szervek, ezért tegnap lemondtam a Fővárosi Választási Bizottságban (FVB) viselt tagságomról – közölte lapunkkal Kocsis Máté, a testület fideszes delegáltja, aki egyidejűleg nyílt levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz. Ebben felhívja egykori professzora, a legnagyobb közjogi méltóság figyelmét: tarthatatlan, hogy egy – a választások tisztaságáért és törvényes rendjéért felelős – bizottság, még csak napirendre sem tűzi azokat a beadványokat, amelyek elbírálása sorsdöntő lehet a választások végkimenetele szempontjából. Kocsis Máté emlékeztetett, a Legfelsőbb Bíróság jogerős végzése szerint országosan kampánycsendet sértettek az MSZP támogatására buzdító telefonos üzenetek, a jogkövetkezmények mégis elmaradtak. Fogarasi József, az FVB elnöke többszöri megkeresésünkre sem reagált a lemondásra. Úgy tudjuk, a Fidesz csak a második fordulót követően küld újabb delegáltat.

Bűncselekmény alapos gyanúja. A fővárosi 2. számú egyéni választókerület választási bizottsága tegnap esti döntésével – a Fidesz beadványára – egyhangúlag megállapította a bűncselekmény alapos gyanúját, amiért a második fordulóra szóló hivatalos értesítést egy borítékban, az MSZP megtévesztő szavazólapmintájával együtt kapták kézhez a választók. A bizottság emiatt a rendőrségnél tesz feljelentést, akárcsak annak a megtévesztő szórólapnak az ügyében, amelyet impresszum nélkül terjesztettek a választókerületben, s amely a MIÉP, illetve a Jobbik címerével feltüntetve a „magyar vér védelmére, az idegen karvalytőke elleni harcra” buzdítja az embereket. Mint arról beszámoltunk, a két párt is feljelentést tett az ügyben, sőt a szórólap egyik terjesztőjét is lefülelték, a nyomozó hatóságok mindeddig semmit nem léptek. (Sz. Zs.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.