időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Egyeduralom készül az MSZP-ben

Czirják Imre
2006.04.25. 22:00

A választási győzelmet követően várhatóan a pártelnöki posztot is megszerzi majd Gyurcsány Ferenc – értesült lapunk. A kormányfőnek most annyi a „barátja”, hogy bármit átvihet a párton. Hiller az összevont oktatási-kulturális tárca élére „bukhat”.

Porhintés a programegyeztetés – vélik forrásaink, akik arra hivatkoznak: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke eleget utaztak ahhoz egy mikrobuszban a két forduló között, hogy minden kérdésről megállapodhassanak. Az e heti kétnapos és az azt követő koalíciós egyeztetések inkább a megegyezés elfogadtatását szolgálják a koalíciós pártokkal és a nyilvánossággal.
Gyurcsány Ferenc habitusát ismerve az sem valószínű, hogy ne legyenek kialakult elképzelései arról, hogy kikre bízza az egyes tárcákat. Ismeretes: amikor Kóka Jánossal először ültek le tárgyalni, arra biztatta az akkor még leendő gazdasági minisztert, hogy írjon össze ő is egy listát azokról az emberekről, akikre számíthat kormányzati szerepvállalása esetén.
A sajtóban megjelent találgatások szerint Gráf József földművelésügyi miniszter a helyén maradna. Várhatóan továbbra is Pásztohy András lesz a politikai államtitkára, annál is inkább, mert Pásztohy most nem jutott parlamenti mandátumhoz, ezért kárpótolni kell valamivel. Információink szerint Juhász Ferenc egyáltalán nem biztos, hogy a honvédelmi tárca vezetője marad, neki ugyanis más feladatot szánnak. Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese ugyanis nem tartozik Gyurcsány bizalmi emberei közé, ezért Juhászt az ő helyére tennék, hogy szervezze meg a pártot. Annál is inkább, mert várhatóan Gyurcsány Ferenc veszi majd át pártelnöki posztot az ő árnyékában gyakorlatilag eltűnő Hiller Istvántól. Hiller kárpótlásul megkapná az Oktatási Minisztériumot, amelyet összevonnának a kultusztárcával. A fenti személyzeti döntések egy részéhez kongresszusi felhatalmazás szükséges, ám ez Gyurcsánynak nem okozhat gondot.
Az egyik verzió szerint az SZDSZ megkapná az egészségügyi tárcát, ezt sejtetik Kóka János legutóbbi nyilatkozatai is. Molnár Lajos, a szabad demokraták korábbi egészségpolitikusa pedig a politikai államtitkára lehetne. Sőt később miniszter is, miután Kóka előbb szétveri, majd újra felépíti az általa favorizált egészségügyi rendszert. Más forrásaink szerint viszont Rácz Jenő maradhat a bársonyszékben, s a tárcát nem kapja meg az SZDSZ.
A Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) várhatóan Szilvásy György eddigi miniszterelnöki kabinetfőnök vezeti majd. A tervek ismét egy lecsupaszított kancelláriáról szólnak. Gál J. Zoltán a MeH általános politikai államtitkára maradna. Kiss Péter pedig a kancellária éléről a gazdasági csúcsminisztérium élére kerülhetne, amelyhez hozzácsatolnák az eddigi két – európai uniós és fejlesztési – tárca nélküli miniszteri posztot, valamint az informatikai tárcát, továbbá a munkaügyet is.
A jelenlegi szociális csúcstárcától nem biztos, hogy elkerül a fogyasztóvédelem, a nemzeti, etnikai és kisebbségi hivatalért pedig nincs nagy kapkodás. Ráadásul az utóbbi vezetője, Teleki László politikai államtitkár sem jutott mandátumhoz, sőt az MSZP-frakcióban egyetlen roma sem lesz, tehát ezt kompenzálni kell valamivel. A Pénzügyminisztérium élén Veres János pozícióját az ingathatja meg, ha a nemzetközi pénzpiacok olyan embert szeretnének oda, aki kinevezése megnyugtatja a befektetőket.
A Belügyminisztérium élén viszont valószínűleg nem menekül meg a menesztéstől Lamperth Mónika. Lehetséges utódaként szintén felmerült Szilvásy György neve, aki korábban közigazgatási államtitkár is volt itt, de emlegetik Juhász Gábor jelenlegi politikai államtitkárt is. Sajtóhírek szerint az SZDSZ kaphatná meg a külügyet és az igazságügyet. Utóbbi vezetésére Fodor Gábor az esélyes, a külügyi tárca élére pedig Eörsi Mátyás vagy Szent-Iványi István kerülhetne.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.