időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Egyházi vezetők húsvéti üzenetei

Joó István
2006.04.17. 22:00

Olyan seb az összetartozás drámai hiánya, amely Mohács óta mindmáig nem gyógyult be – állapította meg az esztergomi bazilikában a húsvétvasárnap összegyűlt hívek előtt Erdő Péter bíboros ünnepi szentbeszédében. Szerte az ország templomaiban szentmiséken, istentiszteleteken ünnepelték meg a Krisztus-hívők a húsvétot, a feltámadás ünnepét.

Hinnünk kell és hinnünk szabad, mert ráérezhetünk ma az igazságra, és mert halljuk a tanúságtételét azoknak, akik találkoztak vele. Így legyünk e húsvéton mi is társai a feltámadás hitének ujjongva örülő tanítványoknak. Kezdjünk el egy új életet, mely az egyház élete, és amely a Jézussal való találkozás! – szólt a hívekhez Erdő Péter bíboros-érsek, Magyarország prímása a húsvétvasárnapi szentmisén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hosszasan idézett a testület újévi körleveléből, amely imaévet hirdetett meg a nemzet lelki megújulásáért.
„Sokunk életét a szétszórtság, a reménytelenség, a pillanatnyi előnyöket kereső anyagiasság, a karrierizmus, a jövőtlenség érzése és a depresszió jellemzi” – emelte ki a dokumentumból. A katolikus főpásztor előzőleg nagyszombaton – húsvét vigíliáján, a budapesti Szent István-bazilikában – is azt ajánlotta megoldásként, hogy „térjünk vissza a kegyelem tiszta forrásához, hogy már itt a földön részünk lehessen a feltámadt Krisztus győzelmének szelíd erejében és derűjében”.
A debreceni Nagytemplomban Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök a tegnapi ünnepi istentiszteleten arról szólt, hogy miként egy műalkotás befogadását sem lehet letudni egy múzeumi villámlátogatással, úgy húsvét evangéliumát sem lehet „elintézni” évi egy prédikáció meghallgatásával. Változnak élethelyzeteink, kedvünk, lehetnek akár kedvünket szegő, csüggesztő húsvétok is, „de van valami, ami nem változik, nagypéntekre mindig húsvét következik”. Bölcskei püspök hosszan szólt arról, hogy mindenfajta félelmünkre is a Megváltó a gyógyír. Érvényes ez szerinte akár arra a szorongásunkra, hogy milyen irányba fordul ennek az országnak a sorsa. „Ő személyesen szólít meg a tömegdemokráciák korában is” – hangsúlyozta. A haláltól való félelemmel kapcsolatban így prédikált a református egyház vezető, mintegy Jézus szavaival: „Ne féljetek! Nézzétek az én kezeimet, ezekre a kezekre számíthattok! A halálnak nincs többé keze! Ezek a kezek viszont áldanak és gyógyítanak…”
„Demokratának lenni annyit jelent, mint nem ijesztgetni madárinfluenzával meg robbantásos merénylettel, (…) hogy aztán majd azt mondhassuk: majd mi megvédünk titeket” – hangzott el Bölcskei Gusztáv prédikációjának közéleti kitétele.
Azt már Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke mondta Győrött, az új evangélikus templomban: „Ha igaz a feltámadás, akkor egész másnak tűnik az élet, akkor értelmet nyer az, ami a mulandóság alá szorított állapotban értelmetlen és céltalan. Akkor igaz az is, hogy a múlt lelkünkre rakódott terheitől van szabadulás és van reménység.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.