időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Elődjét követi a pápa

Hírösszefoglaló
2006.04.09. 23:00

Lengyelországban tesz főpásztori látogatást május 25–28. között XVI. Benedek pápa – jelentette be szombaton Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő. A katolikus egyházfő útja során Varsóba, Krakkóba, Wadowicébe látogat, elzarándokol továbbá a két legnagyobb lengyelországi kegyhelyre, Czestochovába és Kalwaria Zebrzydowskába, valamint – május 28-án – Auschwitzba is elmegy.

Benedek pápa elődje, II. János Pál (Karol Wojtyla) Wadowicében született, és Krakkó bíboros-érseke volt 1978-as pápává választása előtt. Jozef Kowalczyk püspök, a pápa szóvivője elmondta, az egyházfő tiszteleg elődje, valamint II. János Pál „hazája, egyháza, püspöksége és szülővárosa előtt”. Az auschwitzi látogatással is elődjét követi, a lengyel egyházfő ugyanis már az első hazautazásakor, 1979-ben elment megtekinteni a megsemmisítőtábort. A BBC megjegyzi, a német pápa folytatja II. János Pál munkáját a katolikus egyház és a zsidóság egymáshoz való közelítésében. XVI. Benedek csak másodszor utazik külföldre tavaly április 19-i trónra lépését követően, előzőleg 2005 augusztusában Kölnben járt a katolikus ifjúsági világtalálkozó alkalmából.
A fiataloknak szentelte virágvasárnapi miséjét. A húsvétot megelőző nagyhetet megnyitó szertartássorozat a hagyományoknak megfelelően a katolikus egyházfő vezetésével a virágvasárnapi körmenettel indult, amely a vatikáni Szent Péter-bazilikától a terén álló obeliszkig vezetett, majd vissza, és ezt követte a pápai ünnepi mise. Még a vasárnapi Úrangyala-imádság előtt XVI. Benedek megáldotta azt a keresztet és Szűz Mária-képet, amelyet a tavalyi kölni katolikus ifjúsági világtalálkozó résztvevői adtak át Sydney képviselőinek, ahol 2008-ban a következő találkozót rendezik. A keresztet még 1984-ban II. János Pál pápa adományozta az első, római találkozó résztvevőinek. A festmény a római Santa Maria Maggiore-bazilika leghíresebb szentképének, a Maria Salus Populi Romaninak a mása.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.