időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Épül a New York-i emlékhely

MN-összeállítás
2006.04.27. 23:00

Megszületett a megállapodás a 2001-ben, terrortámadás következtében megsemmisült New York-i World Trade Center helyének beépítéséről a terület birtokosa és bérlője között. A tervek régóta készen álltak, az építő cégek többéves patthelyzet után végül tegnap kezdhettek hozzá a munkához.

Munkához láthattak végre tegnap New Yorkban a 2001. szeptember 11-én terrortámadásban lerombolt World Trade Center (WTC) helyén létesülő emlékhely és múzeum, valamint toronyházak építői, miután a területet birtokló New York-i és New Jersey-i kikötői hatóság, valamint a bérlő, Larry Silverstein építési vállalkozó szerdán megegyezett egymással – írta az AP. A megállapodás értelmében a milliárdos üzletember – aki nem sokkal a merénylet előtt megszerezte a komplexum haszonbérleti jogát – átadta a szimbolikus jelentőségű Szabadság-torony építésének ellenőrzését az állami hivataloknak.
Az elhúzódó megbeszélések többször, utoljára egy hónapja szakadtak meg, mert a New
York-i hatóságok szerint Larry Silverstein rosszhiszemű magatartást tanúsított az üzleti tárgyalásokon. A vita a Szabadság-torony építése körül lángolt fel. Mint megírtuk, Silverstein elképzelése szerint a WTC helyett épülő Szabadság-torony 72 emeletes épületének hatvan szintjét irodák, tízet pedig üzletek és éttermek foglalnának el.
A létesítményre a későbbiekben még négy torony felhúzását is tervezi a vállalkozó, ennek időpontját anyagi lehetőségeitől tette függővé. Mivel Silverstein havi tízmillió dollár haszonbérleti díjat fizet a területért, de még nem kapta meg a teljes biztosítási összeget, sőt költséges perek elébe néz, az állami hivatalok attól tartottak, hogy elfogy a pénze az építkezés befejezése előtt, és a díjjal is adós marad. Ezért akarták átvenni az ellenőrzést az építkezés fölött.
A mostani egyezség szerint a milliárdos az emlékhelyet körülvevő öt felhőkarcolóból négyet – köztük a Szabadság-tornyot – húzhat fel, míg a New York-i és New Jersey-i kikötői hatóság egyet. Silverstein a négyből két toronyház építésének ellenőrzését adta át a tulajdonosnak. Ha minden jól megy, akkor a munkákkal 2012-re végezhetnek. Larry Silverstein a 2001. szeptember 11-i merénylet előtt két hónappal szerezte meg a terület és az épületek bérleti jogát 99 évre. A szerencsétlenség után 4,6 milliárd dollár kártérítést ítéltek neki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.