időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Felülvizsgált akták

Rostás Szabolcs
2006.04.14. 22:00

Élénken foglalkoztatja a romániai közéletet a volt kommunista titkosszolgálat, a Securitate dossziéinak nyilvánosságra hozatala. A tisztújításon átesett bukaresti átvilágítóbizottság minden eddig lezárt, ám „gyanúsnak számító” esetet kész újravizsgálni.

Heves reakciót és aggodalmat egyaránt kiváltott Bukarestben Traian Basescu román államfő minap tett kijelentése, miszerint „nagy meglepetések” várhatók a Ceausescu-diktatúra titkosszolgálati dossziéinak teljes feltárása nyomán. Tetézte a politikusok körében tapasztalható riadalmat Claudiu Secasiu, a Securitate irattárát átvilágító bizottság nemrég megválasztott elnöke is, aki leszögezte: új adatok napvilágra kerülése esetén a testület kész felülvizsgálni korábbi, bizonyos személyek feddhetetlenségét bizonyító döntéseit. Ezáltal Bukarestben gyakorlatilag kezdetét vette a 16 éve várt „boszorkányüldözés”, amelynek immár az is zöld jelzést ad, hogy a román hírszerzőszolgálat (SRI) több mint 1,3 millió szekusdossziét bocsátott az átvilágítók rendelkezésére.
Ion Stan, a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának elnöke felszólította az államfő által irányított legfelső védelmi tanácsot: tegye hozzáférhetővé a politikusok és állami tisztviselők doszsziéit, információi szerint ugyanis számos dokumentumot még 1999-ben titkosítottak. Radu Timofte SRI-igazgató ezt cáfolta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.