időjárás 25°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Fideszes vita a pártelnök jövőjéről

Munkatársunktól
2006.04.26. 22:00

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere nem tartja valószínűnek, hogy Orbán Viktor újra miniszterelnök-jelölt lesz. A fideszes képviselő erről az MTV Nap-kelte című műsorában tett említést. – Valószínű, hogy más felállásban kell egy következő választáson megmérettetni magunkat – mondta. Ugyanakkor megjegyezte azt is, a Fidesz a választásokon számos olyan szavazót is megszólított, akik kifejezetten Orbán miniszeterelnök-jelöltségére és az általa vezetett Fideszre voksoltak. Éppen ezért kétli, hogy helyes volna, ha „elkezdenének kapkodni és rossz személyi döntéseket hozni”. Elmondása szerint számos olyan feladat van, amelyek elvégzésére még mindig a pártelnök a legalkalmasabb. Arra a kérdésre, hogy mennie kell-e Orbánnak, úgy fogalmazott: ezt a párt kongresszusa dönti majd el, szerinte „nem feltétlenül kell mennie”. A választási vereségre térve Kósa kifejtette, néhány személyi döntést rosszul hoztak meg, olyan embereket állítottak kampányarcnak, akik nem tudták megnyerni a baloldali embereket. Erre reagálva Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő közölte: két nappal a választások után „egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy 2010-es, vagy ki tudja, mikori választási esélyeket latolgasson”.
Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke ugyanakkor a Fidesz elnökét a párt, a polgári oldal, sőt az egész magyar politikai élet megkerülhetetlen alakjának tartja. Arra utalva, hogy a pártelnök már jelezte, felajánlja lemondását, úgy vélekedett: „meg kell várni, hogy a bizalmi viszonyok olyanok-e, hogy szükséges a vezetőváltás”. Emlékeztetett, volt már arra példa, hogy Orbán felajánlotta lemondását, majd pedig a kongresszus a bizalmáról biztosította. Arra a felvetésre, hogy a jövő Fidesze elképzelhető-e Orbán Viktorral, Navracsics azt felelte: „Természetesen”.
Személyekben, illetve stratégiájában nem volt vonzó a Fidesz Illés Zoltán szerint. A Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa – aki most nem jutott be a parlamentbe – úgy látja: a Szövetség taktikai hibák tömkelegét vétette a kampányban. A köztelevíziónak nyilatkozó politikus utalt a szerverügyre, a Magyar Vizslára és Mikola István szerepeltetésére. Hangsúlyozta, támogatja Orbánt a pártelnöki pozíciójában, frakcióvezetőnek is el tudja őt képzelni, bár szerinte végig kell gondolnia, hol hibázott a személyek kiválasztása tekintetében. Bírálta, hogy a Fidesz egyes szövetségesei csak „fantomszervezetek”, az alelnökök egy része pedig fantomember. Kivételként hozta fel Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt. – Lojális vagyok, de hülye nem – jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.