időjárás 23°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Holnap tetőzik a Tisza Szegednél

Gidró Kriszta
2006.04.19. 22:00

Elérte tegnap a tízméteres vízállást a Tisza Szegednél, ez azt jelenti, hogy huszonnégy óra alatt több mint tizenöt centimétert emelkedett a folyó szintje. Az előrejelzések szerint holnap tetőzik az áradás, de várhatóan a védművek 1050 centiméteres magasságát nem haladja meg a folyó vízállása.

Egy-két centiméterrel átlépte a tízméteres szintet tegnap délután a Tisza vízállása Szegednél – közölte lapunk kérdésére Kozák Péter árvízvédelmi vezető. A szakember továbbra is holnapra várja az árhullám tetőzését, ám azt nem merte megjósolni, hogy mekkora lesz a legmagasabb vízszint. Emlékezetes: a hét végén még legfeljebb 985 centiméteres vízállásra számítottak szerdai tetőzéssel, ezt a szintet azonban már kedden délután átlépte a Tisza.
A védekezésben egyre többen vesznek részt, tegnap reggel például a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói érkeztek a folyópartra homokzsákokat pakolni. A Szegedi Tudományegyetem is jelezte, hogy diákjaik készek segíteni. Kozák Péter elmondása szerint munkaerőben biztosan nem lesz hiány, a jelenlegi háromszáz ember mellé további ezerötszázat a honvédség és a polgári védelem segítségével bármikor be tudnak állítani, ám egyelőre erre nincs szükség.
A szegedi gátakat az 1970-es nagy árvíz után építették meg, de azóta egyszer sem volt akkora áradás, amely megközelítette volna a jelenlegit. – Lényegében most teszteljük a több mint harmincéves védműveket – mondta Kozák Péter a helyszínen. A szakember ennek ellenére bizakodó, szerinte a gátak kitartanak. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a védművekhez az árhullám levonulta után hozzá kell nyúlni. – Ezek a falak, gátak modern létesítmények voltak, amikor épültek, mindenki a csodájukra járt, de azóta nyilván változott a helyzet – jegyezte meg.
A védelemvezető elmondta azt is: a hozzá tartozó partszakasz összesen 32 kilométer hosszú, a szerb határtól az algyői hídig tart. A városon belüli rész ebből mindössze 3,2 kilométer, ám itt több a munka, mint a fennmaradó csaknem harminc kilométeren. A szegediek nyugalma érdekében ugyanis olyan szivárgásokat is azonnal homokzsákokkal vesznek körül, amelyekkel a városon kívül nem is foglalkoznának.
Több munkát adnak persze a folyóparton álló épületek is. A Móra Ferenc Múzeum védelemvezetője és gazdasági igazgatója is segítségért fordult Kozák Péterhez. Az intézményhez tartozó vár udvarára ugyanis patakokban folyik be a víz; megfékezéséhez újabb homokzsákfal szükséges. Kozák Péter tudatta: kérésére a múzeum dolgozói már kiürítették a vár alsó szintjét, s nekiláttak a főépület pincéjének kipakolásához is. A védelemvezető szerint ugyanis nem tudni, hogy az 1800-as évek végén épült ingatlan alsó szigetelése milyen állapotban van. A múzeum szakemberei a pincéből áthelyezik a néprajzi, természettudományos és régészeti raktárt, de attól tartanak, hogy a párásodás kárt okoz a felsőbb szinteken található tárlatok alkotásaiban is.
A víz már a klinikák pincéiben is megjelent, ahol az elektromos berendezéseket veszélyezteti, de már ott is megkezdték a védekezést. A szintén közvetlen vízparti Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskolában egyelőre nem kell szüneteltetni a tanítást. A parttól kicsit távolabb lévő Radnóti Miklós iskolában tegnap délelőtt még az alagsori tantermeket is használhatták a diákok és a tanárok.
A katasztrófaturizmus Szegedre is jellemző. A Belvárosi híd hídfőinél és az átkelőn is óriási a tömeg délutánonként. A Tisza partján és annak környékén sem sétált soha ennyi ember, mint az elmúlt napokban. A hívatlan látogatóknak már csak a távoli fényképezés maradt, mert a vízügyesek javaslatára az önkormányzat korábban úgy döntött, hogy teljes egészében lezáratja a védekezési terüle-
tet. Több alkalommal előfordult ugyanis, hogy az érdeklődők akadályozták a gátakon dolgozókat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.