időjárás 28°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Irán „fütyül” az ENSZ-re

Hírösszefoglaló
2006.04.28. 22:00

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint országa „fütyül arra”, hogy az ENSZ akadályokat állítana a közel-keleti állam nukleáris programja elé. Az államfő néhány órával azelőtt beszélt erről, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentést terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé az iráni atomprogramról. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter cselekvésre szólította fel a BT-t Iránnal szemben, amely szerinte nem fogja alávetni magát a nemzetközi közösség akaratának.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főtitkára tegnap arról tájékoztatta az ENSZ BT-t, hogy Irán nem tett eleget az ENSZ követeléseinek, s nem állította le az urándúsítási tevékenységét. A jelentésre azért került sor, mert tegnap járt le az a harmincnapos határidő, amelyet a BT szabott Iránnak az urándúsítás beszüntetésére. A BT öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország képviselői a tervek szerint május 2-án Párizsban tartanak újabb egyeztetést.
A jelentés főbb megállapításait nem hivatalos forrásból az AFP hírügynökség ismertette, így kiderült, hogy annak hangneme viszszafogott, amit az iráni illetékesek is megerősítettek. A dokumentum rögzíti a Natanzban március folyamán 164 centrifugán megkezdett urándúsítást, az uránium-hexafluorid gázzal történő kísérletezést, leszögezve, hogy a program ismeretét illető hézagok nyugtalanságra adnak okot. Az Irán által kis mennyiségben birtokolt plutónium kapcsán pedig a jelentés annak a lehetőségét is felveti, hogy az nem hazai forrásokból, hanem külföldről származik.
Mahmúd Ahmadizsenád iráni államfő ragaszkodik ahhoz, hogy Irán nukleáris programja teljes mértékben békés célokat szolgál. „Azoknak, akik megakadályoznák az irániakat ezen joguk gyakorlásában, tudniuk kell, hogy fütyülünk az ilyen határozatokra” – mondta tegnap Ahmadinezsád. „Irán hamarosan szuperhatalommá válhat, és nem törődik a nemzetközi felhívásokkal” – jelentette ki. Az iráni elnök végezetül ismét azt hangoztatta, hogy nukleáris programjuk nem fenyegeti a nemzetközi békét.
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki egyben cselekvésre szólította fel az ENSZ BT-t Iránnal szemben. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ugyanakkor azt javasolta, hogy Washington és Teherán folytasson közvetlen tárgyalásokat.
Közben Washington a terrorizmust támogató országok listájának frissítése kapcsán felhívta a figyelmet Teherán kiemelkedő szerepére a terrorizmus finanszírozásában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.