időjárás 28°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Ki fizeti meg a gazdák kárát?

Kristály Lehel
2006.04.05. 22:00

Nem tudjuk elfogadni a kormány nyilatkozatát, hogy a mostani árvíz nem érint mezőgazdasági területeket. A Duna teljes vonalán, a Hernád völgyében gazdák százai küszködnek a létükért, a fennmaradásukért – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). A Magosz állásfoglalása úgy fogalmaz: több térségben rendkívüli helyzet alakult ki, és előfordult már Horány térségében, hogy azonnali segítséget kellett nyújtaniuk. A kormány mindent megígér, ígéretet ígéretre halmoz.
– A kormány által tervezett intézkedés, amely szerint az ár- és belvíz sújtotta területeken az agrártámogatás kifizethető, még csak elképzelés, az Európai Unió még nem hagyta jóvá. A Nemzeti Kárenyhítési Alap, amelyre hivatkoznak, nem ad közvetlen kárenyhítést, hanem csak azt az összeget egészíti ki és olyan mértékben, amilyen összeget a gazdák oda befizettek – olvasható a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy a Magosz Szabolcs megyében koordinációs bizottságot alakított a gazdák segítésére.
Eközben több településről is arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy állatcsordák kerültek veszélybe az ár miatt. Csaknem kétszáz őshonos háziállat takarmányát mosta el hétfőn a Tahitótfalu környékét elárasztó Duna – értesült lapunk Magyar Gábor állattenyésztőtől. A száz juh, a hetven kecske, a kéttucatnyi szürkemarha és a hetven ló tulajdonosa a jószágoknak csak a hét végéig tudja adni a takarmányt, mivel legelői víz alatt állnak. – Állataimat nem a magam boldogulásáért, hanem a haza üdvéért tartom, mivel ezek ritka fajták. Ez nem magánügy: az ősi magyar genetikai értékeket próbálom megőrizni – fejtette ki Magyar Gábor, aki olvasóinktól is segítséget vár az állatok takarmányozásához.
A hét elején Barcsra szállítottak a Tolna megyei Bogyiszló határából 37 szürkemarhát, az állatok ottani karámjában ugyanis már derékig ért a víz. Ha Gemencben tetőzik az ár, víz alá kerül a marhák bogyiszlói legelője is. A Duna–Dráva Nemzeti Park szürkemarhatelepét, a Mohács melletti kölkedit is fenyegeti az árvíz, ezért a hét végén onnan is a Drávához menekítenének át százhúsz állatot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.