időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Kitörni készül a Merapi vulkán

Hírösszefoglaló
2006.04.25. 22:00

Kénes füstöt lövellt az égre hét elején a Jáva szigetén lévő Merapi vulkán, Indonézia legaktívabb tűzhányója. A szeizmológusok műszerei már napok óta érzékelik a hegy gyomrából kiinduló rezgéseket, és a szakemberek figyelmeztettek: a háromezer méter magasra szökő, vastag füstoszlop közeli, hatalmas erejű kitörést jelez. A hegy lábánál élő 60 ezer embert haladéktalanul evakuálni kellene, túlnyomó többségük azonban a kormány felhívása ellenére nem mozdul az otthonából – írta tegnap az International Herald Tribune.
A lap beszámolója szerint a veszélyeztetett területek lakói a Merapit nem természeti, hanem mitikus erőnek tekintik. Az ő hitük szerint a vulkán az életút utolsó állomásának hatalmas jelzőköve, amely ha füstölni kezd, azt mutatja, hogy a hegy szelleme haragszik. A tűzhányó nyugati lejtőjénél élő emberek műszerek nélkül is tudják, hogy nagy kitörés készül. Ezt mondják nekik az égen átcikázó titokzatos fények és a távolban vonító farkasok, amelyek megérzik, hogy közel a vész. Szerintük azonban ez az égiek akarata, ezért a kormány nem védheti meg őket, csak az imádság.
A tartomány kormányzója, egyben a helyiek spirituális vezetője azt tartja: a hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a hiedelmeket. Próbálják meggyőzni az embereket, de kevés sikerrel járnak. Eddig csak néhány százan engedelmeskedtek a felhívásnak.
A Csendes-óceán tektonikus lemezeinek törésvonalán fekvő Indonéziának 120 aktív vulkánja van. Közülük a Merapi vitte végbe a múlt században a legnagyobb pusztítást: 1930-ban 1300 ember halálát okozta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.