időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Közvélemény-kutatók: ellentmondó prognózisok

Munkatársunktól
2006.04.09. 23:00

A szavazófülkéből kilépő választókat kérdező úgynevezett exit poll vizsgálatok a Fidesz győzelmét valószínűsítették tegnap este. A közvélemény-kutató cégek azonban eltérő eredményeket vártak: a Századvégnél és a Tárkinál a Fidesz nyert, míg a Medián és a Szonda Ipsos szerint az MSZP.

Két közvélemény-kutató cég végzett exit poll vizsgálatot a 2006-os országgyűlési választások első fordulójában. Az ilyen felmérés során a szavazófülkéből kilépett választópolgárokat kérdezik arról, hogy kire adták le a voksukat. A Tárki a TV2-n publikált exit poll eredményeivel Fidesz-előnyt és az SZDSZ bejutásával hárompárti parlamentet prognosztizált. Az 5224 megkérdezett 45 százaléka a Fideszre (2344 fő), 43 százaléka az MSZP-re (2230 fő), 6 százaléka az SZDSZ-re (332 fő), 4 százaléka az MDF-re (232 fő), 2 százaléka a MIÉP–Jobbikra (86 fő) szavazott.
A Forsence Kft.-vel közösen ugyancsak exit poll felmérést végzett a Századvég. Ők a Fidesz várható eredményét 44,5 százalékra, az MSZP-ét 39,1 százalékra, az SZDSZ-ét 6,4 százalékra, az MDF-ét pedig 4,5 százalékra tették. A többi párt szerintük nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.
A Gallup ugyan nem készített exit pollt, de kétpárti parlamentet és Fidesz–KDNP-előnyt prognosztizált tegnap este közzétett felmérésében. Ők azt jósolták, hogy – a szavazásra jogosultak 65 százalékának részvétele mellett – a Fidesz–KDNP a listára leadott szavazatoknak 45–46 százalékát szerzi meg az első fordulóban, míg az MSZP 43–44 százalékot. A Gallup előrejelzése szerint az SZDSZ 4–4,5 százalékot, az MDF 3 százalékot, míg a MIÉP–Jobbik A Harmadik Út 2 százalékot szerez.
A Medián – szintén nem exit poll – felmérésének eredménye a következő: MSZP 46 százalék, Fidesz–KDNP 41 százalék, SZDSZ 5,5 százalék, MDF 4,5 százalék, egyéb pártok együtt 3 százalék. A Medián háromezer fős, országos, személyes megkérdezésen alapuló felmérését péntek délutántól szombat estig végezte. A Szonda Ipsos szerint az MSZP kismértékű előnye volt várható az országgyűlési választások első fordulójában. Eszerint az MSZP 44 százalékot, a Fidesz–KDNP 42 százalékot, az SZDSZ 5,1 százalékot, az MDF 4,2 százalékot kaphatott. Szintén MSZP-előnyt valószínűsített Capital Research. Az április 7-én, pénteken ezerfős országos reprezentatív mintán végzett telefonos felmérés a két héttel korábbihoz képest három százalékkal magasabb, 61 százalékos részvételi arányt mutatott az országgyűlési választás első fordulójára. Szerintük a biztos pártválasztók körében az MSZP a szavazatok 46,3 százalékára, a Fidesz 42,3 százalékára, az SZDSZ 5,8 százalékára, az MDF 4,1 százalékára számíthatott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.