időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Összefogás a körbetartozás leállításáért

Dénes Zoltán
2006.04.12. 23:00

Együttműködési megállapodást írt alá tegnap a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) a körbetartozások felszámolására, valamint az újabb lánctartozások megfékezése érdekében a követelés-nyilvántartó és -kezelő rendszert működtető Eye Watch Global Network Kft.-vel. A cég által működtetett információs rendszer preventív jellegén kívül lehetőséget biztosít a lánctartozások felgöngyölítésére, vagyis teljes körűen kezeli a problémát – indokolta Varjasné Székely Éva, a Malosz elnöke a szövetség döntését. Jelenleg a legenyhébb becslések szerint is mintegy 700 milliárd forint forog a körbetartozásban, s ez csak a ki nem fizetett számlákból adódik – jelentette ki Tuba József, az Eye Wach Kft. ügyvezetője. Véleménye szerint a lánctartozások mértéke az építőiparban megközelítheti a százmilliárd forintot.
Ezt – tette hozzá – legalább 30 százalékban az állam gerjeszti, további 30–40 százalék esetében egyszerűen nem akarnak fizetni, s csak a fennmaradó esetekben fordul elő fizetésképtelenség. Bár tény, hogy jelentős késésekkel fizet, a megrendeléseket mint fővállalkozó elnyerő tőkeerős cégek megtehetnék, hogy kifizetik az alvállalkozókat – mondta Tuba József. Ebben az esetben ugyanakkor a fővállalkozónak legalább 150 napig kellene nélkülöznie pénzét, mert a tapasztalatok szerint átlagosan ekkora késésekkel egyenlíti ki számláit az állam. Késleltetett kifizetésről – Tuba szerint – bármilyen közbeszerzéssel kapcsolatos állami beruházás esetén beszélhetünk, legyen az iskola, kórház vagy útépítés. Az ügyvezető saját tapasztalattal is rendelkezik, hiszen mint mondta, az elmúlt két évben építőipari alvállalkozóként három olyan beruházásban vett rész, ahol elvégzett munkája után soha nem kapta meg pénzét az állam hibájából.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.