időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Röviden

MN
2006.04.13. 23:00

Kínai lázadás
Peking. Egy asszony életét vesztette, többen megsebesültek, amikor néhány ezer falusi lakos összecsapott a rendőrséggel Kína déli részén, tiltakozva az általuk öntözési céllal épített zsilipkapuk lebontását célzó kormánytervek ellen. Mintegy négyezer falusi gyűlt össze szerdán a Kuangtung (Guangdong) tartománybeli Pomej (Bomei) településen, hogy megakadályozza a rendőrséget a zsilipkapuk elbontásában. (MTI)

Beismerő vallomás Washingtonban
Washington. A Fehér Ház beismerte, hogy George W. Bush három évvel ezelőtti kijelentése, amely szerint Irakban tömegpusztító fegyvereket találtak az amerikai csapatok, hamis hírszerzési információkon alapult – jelentette tegnap a Guardian brit napilap. Amint azt tegnapi számunkban ismertettük, a Washington Post amerikai napilap nemrég megjelent cikke szerint 2003 májusában, nem sokkal Bagdad eleste után az amerikai haderők két kisteherautó-pótkocsit zsákmányoltak, amelyekről azt állították: azok biológiai fegyverekhez szükséges mozgólaboratóriumok. Noha a Pentagon titkos iraki missziója később megállapította, hogy a két utánfutónak semmi köze nem volt a biológiai fegyverekhez, az amerikai elnök mégis azt találta mondani: „Megtaláltuk a tömegpusztító fegyvereket.” (K. Z.)

Tízezrek hagyták el lakhelyüket
Bagdad. Az iraki kormány közlése szerint legalább 65 ezer embert, vagyis 11 ezer családot kényszerített lakhelye elhagyására az utóbbi hónapokban kiújult erőszak a vallási felekezetek között Irakban – adta hírül a BBC. A legtöbben a fővárosból menekültek el. A kisebbségben élő szunnita vallásúak közül több százan elköltöztek az ország déli részéről, ahol a síiták vannak többségben. (MN)

Fehérorosz letartóztatás
Minszk. Letartóztattak egy ellenzéki aktivistát Fehéroroszországban Alekszandr Lukasenko elnök rágalmazásának vádjával – közölte egy nem kormányzati szervezet vezetője. A fehéroroszországi főügyészség azzal vádolja Nyikolaj Razumovot, hogy az államfőt rágalmazó kijelentéseket tett: mintegy száz tüntető előtt azt állította, hogy Lukasenko érintett Jurij Zaharenko volt belügyminiszter és Viktor Goncsar ellenzéki politikus meggyilkolásának ügyében – mondta a Viaszna (Tavasz) elnevezésű civil szervezet vezetője, Alesz Beliackij. (MTI)

Franciaország a célpont
Párizs. Második éve csökkenő tendenciát mutat a Franciaországban menedékjogot kérők száma, de a közel 60 ezer kérelemmel még mindig ez az ország számít a menekültek első számú célpontjának – derül ki a francia menekültügyi hivatal éves jelentéséből (OFPRA), amelyet a Libération című napilap tegnap ismertetett. A legtöbben a Párizs környéki hatóságokhoz fordulnak, de a jelentés kiemeli a Guadeloupe szigetén menedéket kereső, Haitiról érkezők jelentős számát is.
A belügyminisztérium becslése szerint 200 és 400 ezer közé tehető az országban illegálisan tartózkodók száma. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.