időjárás 25°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Röviden

MTI
2006.04.07. 23:00

Hátrányba került az egyházi oktatás
Madrid. A madridi parlament a hatodik oktatási törvényt fogadta el a demokrácia visszaállítása óta – de csak minimális többséggel. Egyedül a konzervatív néppárt nem szavazta meg a törvényt, mert az többek között hátrányos helyzetbe hozta az egyházi oktatást. A törvény kidolgozása, tárgyalása végig a legnagyobb ellenzéki párt eredménytelen tiltakozása közben zajlott, mert tulajdonképpen szabad kezet ad a 17 országrésznek az oktatási rendszer kidolgozásában. A jobboldali párt kapott némi kárpótlást: José Luís Rodríguez Zapatero, a baloldali spanyol kormányfő leváltotta az oktatási minisztert tegnap, a törvény elfogadásának másnapján. (S. T.)

Nincs megegyezés a bevándorlásról
Washington. Mégsem született megállapodás az amerikai szenátusban a republikánusok és a demokraták között az új bevándorlási törvénnyel kapcsolatban – adta hírül tegnap a BBC. Az új törvény lehetővé tette volna, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó több millió bevándorló letelepedési engedélyt kapjon. Korábbi híresztelésekkel ellentétben a politikusok nem tudtak megegyezni. (K. Z.)

Iránba utazik Baradei
Bécs. Iránba utazik a jövő héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, hogy engedményekre vegye rá Teheránt. Mohammed el-Baradei látogatását Bécsben, az ügynökség központjában jelentették be. Baradeinek még három hete van arra, hogy jelentést tegyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni helyzetről, miután a testület március
29-én harmincnapos határidőt adott Teheránnak az urándúsítás leállítására. Ahmed Hatami ajatolláh a pénteki ima alatt országa hajthatatlanságát hangoztatta. (MTI)

Bolgár búcsú a mentelmi jogtól
Szófia. Hét parlamenti képviselő mentelmi jogának megvonását kérte tegnap a bolgár főügyész. Az öt kormánypárti és két ellenzéki honatya elleni vádak a hatalommal való visszaéléstől, korrupciós és sikkasztási ügyektől kiskorúak molesztálásáig terjednek. A bolgár parlament nemrégiben egy olyan alkotmánymódosítást fogadott el, amely lehetőséget ad a képviselői mentelmi jog megvonására. A jogszabály abba a reformcsomagba illeszkedik, amely a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet igyekszik erősíteni. (MTI)

Szabadlábon a volt lengyel nagykövet
Minszk. Kiszabadult tegnap a Minszkben letartóztatott volt lengyel nagykövet, akit nem engedélyezett tüntetésen való részvételért tizenöt nap elzárásra ítéltek. A minszki lengyel nagykövetség közlése szerint Mariusz Maszkiewiczet a fehérorosz hatóságok kiengedték a kórházból, ahová a letartóztatása után került, és nem kell visszatérnie a börtönbe büntetése hátralévő részének letöltésére. A volt minszki lengyel nagykövetet március 24-re virradóra vették őrizetbe, és három nappal később több száz tüntetővel együtt tizenöt napi elzárásra ítélték. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.