időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Tovább emelkedett a Tisza vízszintje

Munkatársainktól
2006.04.20. 23:00

Tovább emelkedett a Tisza szintje tegnap, a Hármas-Körös Gyomaendrődnél és Szarvasnál eddig soha nem mért értékeket döntött meg. Egyelőre bírják a gátak a terhelést, de a honvédség megduplázta a védekezésben használt eszközeinek számát, a vízügyi hatóságok pedig további nagy mennyiségű homokzsák gyártásáról rendelkeztek.

Szegednél betört a víz egy nyilvántartásban nem szereplő, téglafalú csatornába, amelyet betonnal öntöttek ki, hogy megóvják a belvárost. A csongrádi megyeszékhelyre látogató Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint hazánkban nincs baj a vízzel, míg a környékünkön mindenütt szakadnak a gátak. A miniszterelnök újabb ígéreteket tett, egyebek közt azt mondta: a következő négy évben a Dunán minden hiányzó gátszakasz kiépül, a tiszai védekezésre létrehozott Vásárhelyi-terv pedig előreláthatólag 2013–2014-re teljesül, jóllehet négy éve Medgyessy Péter még azt ígérte, hogy 2006-ra befejeződik a tiszai árvízi védekezés teljes beruházása.
A Románia déli részén fekvő Dolj megyei Bistret községben a hatóságok kényszer-kilakoltatásokat helyeztek kilátásba, ha az ott lakók nem hagyják el önként otthonaikat. Az emberek viszont életük kockáztatásával is visszajárnak elöntött, vagy veszélyeztetett házaikba, hogy mentsék az értékeiket.
Bővebben a 21. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.